I Ställningsprodukters kunskapsbank finner du artiklar, guider och nyttig information om Ställning, fallskydd och säkerhet. Med över 50 år inom branschen delar vi med oss av all vår erfarenhet. Trevlig läsning!
Innan vi går igenom vilken personlig fallskyddsutrustning som lämpar sig bäst för dig måste vi nämna att personlig fallskyddsutrustning enbart får användas om det INTE går att använda kollektivt fallskydd (Byggställning, Combisafe, motvikt mm) eller om arbetet är så pass kortvarigt att de inte är rimligt att börja montera och använda ett kollektivt fallskydd. DU som använder personlig fallskyddsutrustning ansvarar även för att en räddningsplan tas fram.
Innan du väljer fallskyddssele kan det vara bra att veta vad som skiljer selarna åt. Vanligtvis delar man in fallskyddsselar utefter hur många godkända infästningspunkter selen har och de benämner vi som 1, 2, 3, 4 eller 5-punktsele. Men vad kan skilja dom åt mer än så och vad lämpar sig selarna för?
Vår mest prisvärda kategori
Våra Basic-selar är Fallskyddsselar och helkroppsselar av den enklare typen, för dig som är i behov av en smidig och lätt sele. Dessa produkter är populära hos hantverkare som gör tillfälliga arbeten på höjd med risk för fall. Vår mest prisvärda kategori. Utrustade med ID-kontroll, serienummer och godkända enligt EN361.
Vår bredaste kategori
Våra Standard-selar är Smidiga och sköna fallskyddsselar och helkroppsselar med rejälare fästpunkter i smidd aluminium, tåls att användas dagligen. Samtliga av dessa selar är försedda med snabbspännen för att enkelt justera till den optimala passformen. Här finner du även selar för Rope Access, industriklättring och positioneringsarbeten. Utrustade med ID-kontroll, serienummer och godkända enligt EN361. Vår bredaste kategori.
För dig som vill ha det allra bästa
När komfort och slitstyrka är av stor betydelse. Våra premiumselar erbjuder det lilla extra när det kommer till komfort och användarvänlighet. Samtliga selar har vadderade och ventilerande delar på remmarna som gör dem bekväma att använda under längre tid. Här finner du även våra mest exklusiva selar för Rope Access, industriklättring och positioneringsarbeten. För dig som använder ditt personliga fallskydd dagligen.
1- & 2-punktsselar har en (1) eller två (2) godkända infästningspunkter och kan användas vid de flesta typer av fallskyddsarbeten. 1-punktsselar har oftast infästningspunkt på ryggen, medan 2-punktsselar oftast har infästningspunkt både på ryggen och bröstet. Dagens selar görs sällan med enbart en infästningspunkt då 2-punktsselar blivit mer vanligt och mer uppskattat.
1 & 2-punktsele passar dig som arbetar på exempelvis tak, ställning, lift eller liknande. Fäst kopplingslina, förankringslina eller block i ryggen alternativt infästningspunkten på brösten och rör dig flexibelt runt på hög höjd. Passar ställningsbyggare, fallskyddsmontörer, takläggare, hemmafixare, solcellsmontörer, snickare, målare och liknande yrken.
2-punktsselar är den absolut vanligaste typen av fallskyddssele på marknaden och vi erbjuder denna sele i flertalet olika prisklasser beroende på hur mycket du ska använda din sele. Du finner 1 & 2-punktsselar både i vårt Basic-, Standard-, Special- och Premiumsortiment. Se skillnad mellan Basic-, Standard–, Special- & Premiumselar HÄR.
Fallskyddssele light plus 2 (basic)
3-punktsselar har tre (3) godkända infästningspunkter och går även ofta under namnet säkerhetssele eller evakueringssele. Används främst vid nedfirning med tripod eller liknande räddningsaktioner. Finns enbart i vårt basic-sortiment HÄR.
3-punktssele passar för brandmän eller andra yrken där man behöver firas ner.
4-punktsselar har fyra (4) godkända infästningspunkter och kallas ibland positioneringssele, då selen ofta har 2st positioneringsöglor som underlättar förflyttning. Selen används exempelvis vid arbeten i trånga utrymmen och/eller stolp-, mast-, och vindkraftsarbeten. 4-punktssele används också inom klättring på exempelvis stegar då flera infästningspunkter möjliggör snabbare förflyttning. 4-punktsselen finns både i vårt Basic-, Standard och Premiumsortiment. Se skillnad mellan Basic-, Standard & Premiumselar HÄR.
4-punktsselen passar dig som förflyttar dig mycket på hög höjd och behöver en sele som är anpassningsbar och flexibel. Den passar även dig som är i behov av positionerings– och klättringsmöjligheter. Används ofta av industriklättrare vid arbete på stolpar, master och vindkraftverk. Passar ställningsbyggare, fallskyddsmontörer, scenmontörer, torn- och antenninstallatörer och liknande yrken.
Fallskyddssele Expert Pro 200 (standard)
Fallskyddssele Wind Blue 2 (premium)
Fallskyddssele Wind Blue 4 (premium)
5-punktsselar har fem (5) infästningspunkter och används primärt inom klättrings- och positioneringsarbeten. Dessa selar kallas även H-sele eller Y-sele beroende på selens utformning. Dessa selar är anpassade för arbete på branta tak där man använder sig av klättring och rope access. Du hittar 5-punktsselar i både vårt Standard- och Premiumsortiment.
5-punktsselen passar dig som ställer allra högst krav på infästningsmöjligheter i din sele. Den passar dig som arbetar med industriklättring och rope access. Passar fönsterputsare, industriklättrare, drift-och underhållsarbetare på höga höjder, målare, torn- och antenninstallatörer mm.
Helkroppssele Wind Blue 3 (premium)
Helkroppssele Gravity Plus 1 (premium)
Bekvämt men tajt är den generella riktlinjen för passform av fallskyddssele. Vid händelse av fall bör fallskyddsselen sitta tajt så att inget kläms mellan kroppen och remmarna. En tumregel är att du ska få plats med 2–4 fingrar mellan benremmarna men att det ska ta stopp vid knogarna. Du ska fortfarande kunna röra dig i din fallskyddssele obehindrat.
Vårt bästa tips är att testa din fallskyddssele hos oss i Göteborg, alternativt följa vår storleksguide.
Nu har vi redogjort skillnaden mellan de vanligaste modeller på fallskyddselar och förhoppningsvis har du fått en bättre uppfattning om vilken fallskyddssele som passar dig. Om du fortfarande är osäker så hjälper vi gärna dig att hitta rätt fallskyddssele för ditt behov, vänligen kontakta oss eller besök oss i Göteborg för rådgivning.