Vid arbete som medför risk för fall på hög höjd skall alltid fallskyddsutrustning användas. Personligt fallskydd som fallskyddsblock är att rekommendera vid exempelvis montage av kollektiva skyddsanordningar så som ställningar, fallskyddsräcken, skyddsnät, arbetsplattformar och skyddstäckning. Fallskyddsblocket kan också användas för mindre arbeten där montering av ett kollektivt skydd tar betydligt längre tid än att genomföra det faktiska arbetet. Vi har ett brett sortiment och en lång erfarenhet av fallskyddsblock. För mer information om fallskyddsblock, klicka här.
Ett fallskyddsblock är en del av din fallskyddsutrustning. Blocket har en vajer eller vävband (beroende på modell) som är ut- och indragbar och som har en centrifugalbroms. Vid händelsen av ett fall aktiveras bromsmekanismen i fallskyddsblocket. Blocket som är ordentligt fäst i din fallskyddssele låser upp och förhindrar fallet. Detta efterliknar samma funktion som ett bilbälte har. När en hastig rörelse görs så låser sig blocket vilket kan stoppa eventuella fall vilket vidare kan förhindra otäcka fallolyckor.
Vi har en rad olika block med olika egenskaper för alla typer av arbeten. Vi erbjuder block med “Sharp Edge”- klassning vilket innebär att dem är godkända för arbete där det innebär risk för fall över vass kant. Vi har även fallskyddsblock som är godkända för arbete både vertikalt och horisontellt, samt block som enbart är godkända för vertikalt arbete. En del av våra fallskyddsblock har även falldämpare. En falldämpare absorberar det kraftiga rycket som kan uppkomma vid fall. För snabb och smidig förankring så har erbjuder vi fallskyddsblock med en större hajkrok samt block med vridbar karbinhake för ökad funktionalitet. Samtliga av våra block är självinrullande och godkända enligt EN 360.
Hos oss hittar du något som passar dig och dina förutsättningar. Med ett brett sortiment, mångårig erfarenhet och konkurrenskraftiga priser så hoppas vi att du finner det du söker. Har du några frågor, funderingar eller önskemål tveka inte på att kontakta oss så kommer någon av våra erfarna säljare hjälpa dig.
Ett fallskyddsblock utgör inget fallskydd om det används enskilt. Ett fallskyddsblock måste användas korrekt tillsammans med exempelvis en fallskyddssele och förankringspunkt för att utgöra ett personligt fallskyddssystem.
Underhåll är en sådan sak som många oftast slarvar med, det är en otroligt viktig del för att säkerställa att fallskyddsutrustningen fungerar korrekt. All utrustning bör regelbundet kontrolleras, rengöras och underhållas enligt tillverkarens rekommendationer.
Att använda utrustning som har rätt certifieringar och har testats enligt standarder är en till viktig del för att du som arbetare ska kunna känna dig säker på arbetsplatsen. EN 360 är en av de vanligaste certifieringarna för just fallskyddsblock, certifieringen innebär att fallskyddsblocket har testats och godkänts för att klara av en belastning på minst 12 kN, vilket motsvarar ungefär 1,2 ton.
Alla våra block lever upp till de hårda europeiska kraven och är därmed godkända för bruk i Sverige och hela Europa. Nedan har vi förklarat den vanligaste certifieringen:
EN 360 är en av de vanligaste certifieringarna för fallskyddsblock, och den garanterar en hög säkerhetsstandard. Certifieringen innebär dessutom att blocket har testats och godkänts för att klara av en belastning på minst 12 kN, vilket motsvarar ungefär 1,2 ton.
EN 360-certifierade fallskyddsblock måste också ha en automatisk återgångsfunktion som snabbt och säkert låser upp användaren i händelse av en fallolycka. Detta gör att blocket automatiskt dras ut och in när användaren rör sig och undviker att användaren faller en längre sträcka.
Ja, fallskyddsblocket kan kombineras med annan fallskyddsutrustning såsom exempelvis sele, rep och förankringspunkt. Det är vanligt att man använder flera olika typer av fallskyddsutrustning samtidigt för att skapa en så säker arbetsmiljö som möjligt. Det är dock viktigt att alla delar är kompatibla med varandra och används enligt tillverkarens rekommendationer för att garantera dess funktionalitet och säkerhet.
Livslängden på ett fallskyddsblock beror på flera faktorer, bland annat hur ofta utrustningen används, vilken typ av miljö den används i och hur väl den underhålls. Vår tillverkare anger en total livslängd på 10 år under förutsättning att blocket går igenom besiktningen som ska göras minst en gång varje år.
För att avgöra när utrustningen behöver bytas ut bör du regelbundet inspektera den för tecken på slitage, rost, sprickor eller andra skador. Om utrustningen visar tecken på skador, eller om den har utsatts för en olycka eller en annan händelse som kan ha påverkat dess funktion, bör den bytas ut omedelbart.
Ja! Vi har behörighet och utbildning för att besikta fallskyddsblock, boka din besiktning här.