En hantverkarställning är en ställning som ofta används med en ställhöjd under 1.9m och som därmed inte påverkas av krav på skyddsräcken och fotlist. Hantverkarställningen är det smidigaste alternativet när du behöver förflytta dig under arbetets gång då den är vikbar och enkel att förvara och transportera.
För mer information om hantverkarställning, klicka här.
Med en totalvikt på endast 35kg är rullställningen smidig att förflytta in och ut ur transportfordon. En annan fördel är att hantverkarställningen kan resas av endast en person, vilket är optimalt om du arbetar ensam. Du viker helt enkelt bara upp ställningen och lägger i plattformen på önskad höjd. Plattformen är justerbar i intervaller på 28 cm för bästa möjliga arbetsposition. Hittar du inte vad du letar efter? Titta i vår huvudkategori för rullställning så ser du hela vårt sortiment.
Vår hantverkarställning från ASC är tillverkad med den starkaste svetsningsmetod som marknaden erbjuder, manuel TIG svetsning. Med denna tillverkningsmetod så har ställningen en maxlast på 450kg.
Populär hos målare, undertaksmontörer och hemmafixare! Hantverksställningen passar även dig som:
Målare, undertaksmontörer, montage inomhus och givetvis glada amatörer.
Hantverkarställningen går att utveckla med justebara hjul och dessutom med arbetshöjd upp till 7,5m vilket då sätter krav på sparklister, stege och skyddsräcken.
Ställningen från ASC har tjockare aluminiumgods vilket gör den tåligare än SP PRO. Grundsektionen hos ASC låses genom en separat låssprint (ingår) som sätts i mitten av sektionen, medan SP PRO´s variant har en inbyggd lösning för att låsa grundsektionen. Där drar man enkelt upp en sprint samtidigt som man sätter sektionen i uppfällt läge, därefter släpper man sprinten och då klickar sektionen i sitt rätta läge. Vi brukar rekommenderar vår ASC hantverkarställning till uthyrare och yrkesproffs som dagligen arbetar med produkterna och som ställer allra högsta krav på kvalitet och hållbarhet. SP PRO är ett mer kostnadseffektivt alternativ som är lite lättare och enklare, och därför en hel del billigare. På ASC så har vi livstidsgaranti på alla svetsningar medan SP PRO har 2 års garanti.
A.S.C startades 1990 av Keroen van den Heuvel med specialitet inom svetsning av aluminium och har idag utvecklats till ett globalt företag med återförsäljare över hela världen. Våra hantverkarställningar designas och utvecklas av hantverkare för hantverkare, med kvalitet och nytänkande i fokus . Ramarna är svetsade med den starkaste metod som marknaden erbjuder, manuell TIG svetsning. Denna svetsmetod är den enda metod där svetsen når så hög temperatur att högsta kvalité nås.
Uppdaterad 2024-03-15
Vem får bygga en hantverkarställning och behöver jag utbildning för att montera den?
Ska du montera en hantverkarställning krävs det att du har särskild information om hantverkarställningar, men det krävs inte något utbildningsbevis. Detta gäller hantverkarställningar som inte är högre än 2 m till arbetsplan. För att veta vad den särskilda informationen innebär, läs AFS 2013:4, sida 103-105.
Får jag som privatperson montera hantverkarställning utan utbildning?
Ja, om ställningen används i privat syfte och enbart av dig som monterat den så finns det inget krav på utbildning. Däremot om du hyr in någon typ av arbetare så klassas ställningen som en arbetsplats vilket ställer krav på utbildning enligt arbetsmiljöverket.
Behöver jag skyddsräcke till min hantverkarställning?
Nej, det finns inget krav på skyddsräcke för en hantverkarställning som är max 2 meter hög enligt AFS 2013:4. Däremot kan det underlätta i många hänseenden med ett skyddsräcke på en hantverkarställning. Under 2025 släpps nya regler vilket du kan läsa mer om här.
Hur måste en hantverkarställning byggas?
Du bör följa de montageanvisningar som gäller för din hantverkarställning. Vi gjort en instruktionsvideo som du hittar HÄR. Generellt för rullställningar över 2 meter så krävs det skyddsräcken, diagonalstag, tillträdesled i form av en trappa, trappstege eller lutande stege och sparklist på den nivån du arbetar på. Du måste även säkerställa att risken för fall är minimal, detta genom att montera räcket underifrån (se AGS-räcke) eller genom personlig fallskyddsutrustning. Under 2025 så är kravet att alla räcken måste monteras underifrån, läs mer om det här.
Hur många personer får arbeta på en hantverkarställning samtidigt?
Hantverkarställning får endast användas av en (1) person åt gången enligt AFS 2013:4.
Behöver jag stege eller trappa till min hantverkarställning?
Enligt arbetsmiljöverkets AFS 2013:4 ska en rullställning ha tillträdesled om höjden från marken till arbetsplanet är mer än 2,5 meter. Tillträdesleden kan vara antingen en lutande stege, en trappstege eller trappa. Vid lägre höjd kan du använda ramarna för att klättra upp till plattformen. Arbetsmiljöverket rekommenderar alltid att montera trappor som tillträdesled om möjligt.
Behövs fotlister(sparklister) på en rullställning?
Enligt arbetsmiljöverket behövs fotlister enbart på det plan man arbetar på från risk för fall vid 2 meter eller mer. Arbetar du på olika plan måste du förflytta fotlisterna till där du arbetar.
Måste man använda sele vid montage av hantverkarställning?
Om du vid montage aldrig riskerar fall från 2 meter eller mer krävs ingen fallskyddssele eller annan fallskyddsutrustning. Så nej, oftast behövs ingen sele vid montage av hantverkarställning.
När måste hantverkarställning ha stödben?
För ställning som är 75 cm bred (smal): Vid plattformshöjd över 2,2 m. Placeras ställningen intill en vägg krävs enbart två (2) stycken stödben. Placeras den fritt behövs fyra (4) stycken stödben, ett stödben i varje hörn av ställningen.
För ställning som är 135 cm bred (bred): Vid plattformshöjd på över 3,20 m. Placeras ställningen intill en vägg krävs enbart två (2) stycken stödben. Placeras den fritt behövs fyra (4) stycken stödben, ett stödben i varje hörn av ställningen.
Hur mycket får det blåsa när jag arbetar på en hantverkarställning?
Vid vindstyrka över 6 meter per sekund bör hantverkarställningen inte användas. Vid ökad vindstyrka var beredd på att kliva ner från ställningen och flytta den till ett vindskyddat område alternativt montera ned rullställningen.
Hur mycket får jag belasta en hantverkarställning?
Våra plattformar från ASC och SP PRO får belastas med max 200 kg/m2 och aldrig mer än 375 kg totalt. Detta motsvarar oftast två personer med verktyg. Den maximala horisontella belastningen är 30 kg. Läs alltid lappen på plattformen för att säkerställa maxbelastning.
Får jag förflytta en hantverkarställning samtidigt som jag eller någon arbetar på den?
Nej, en hantverkarställnings hjul måste alltid vara låsta vid arbete på ställningen. Ska den förflyttas får varken människor, verktyg eller material befinner sig på ställningen under tiden du flyttar på den.
Varför kallas det smal och bred hantverkarställning?
Den smala hantverkarställningen är oftast mellan 60-75 cm bred och har endast en (1) plattform i bredd. Den breda hantverkarställningen är oftast mellan 120-135 cm bred och har två (st) plattformar i bredd. Ur säkerhetssynpunkt är alltid en bred ställning att rekommendera.
Hur monterar jag en hantverkarställning?
Någon fråga vi inte svarat på?
Om du fortfarande inte fått svar på dina frågor kan du alltid kontakta oss, vi besitter lång erfarenhet från att jobba med ställningar, fallskydd och säkerhet. Vi hjälper mer än gärna till att svara på din frågor!
Källa:
Säkra ställningar, Vägledning till Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ställningar, AFS 2013:4