10% RABATT PÅ ALL MODULSTÄLLNING

Spännband

Spännband är en typ av utrustning som används för att säkra laster under transport eller förvaring. De består av en lång rem som oftast är gjord av hållbart och flexibelt material, vanligtvis polyester. På remmen finns ett spänne som kan justeras för att dra åt remmen och säkra lasten. 

Vi förstår vikten av att ha pålitliga och hållbara spännband för att säkra laster under transport eller förvaring, därför erbjuder vi ett sortiment utav högsta kvalitet. För mer information, scrolla längst ner på sidan. 

Läs mer

Fem vanliga frågor om spännband 

Hur använder man ett spännband? 

För att använda ett spännband, placerar du remmen runt lasten som ska säkras, därefter fäster du spännet på remmen genom att dra åt den så att den blir tight runt lasten. Justera sedan spännet tills det sitter stadigt och hårt runt det som ska lastas. 

När spännet dragits åt, sträcks remmen och spänns runt lasten, vilket skapar friktion och säkerhetsåtgärder för att hålla lasten på plats. 

Hur hårt ska man dra ett spännband? 

Spännband bör dras tillräckligt hårt för att säkra lasten men inte så hårt att det skadar lasten eller bandet självt. De bör sitta fast så mycket att det fortfarande finns en liten rörelse hos lasten, samtidigt som lasten fortfarande sitter stadigt på plats. 

Hur lossar man ett spännband? 

För att lossa ett spännband, öppna spännet på remmen genom att trycka på spärrknappen och dra sedan bort remmen från lasten. Det är viktigt att se till att remmen är helt lossad innan du tar bort den från lasten för att undvika skador på lasten eller på bandet. 

Vilka regler gäller vid lastsäkring?

Det finns en uppsjö av regler som beskriver hur man ska säkra lasten. Om du tycker att det är svårt att komma ihåg alla detaljer, bör du åtminstone komma ihåg grundregeln, som lyder såhär:

"Lasten skall under transport vara så säkrad, att den kan motstå en kraft framåt som är minst lika stor som hela lastens vikt. Bakåt och åt sidorna är det minst halva lastens vikt"

Genom att följa denna grundregel är lasten säkrad och kan klara av de påfrestningar som kan uppstå vid normal körning.

Får man ha lös last?

Man får absolut inte ha lös last lastat i en lastbil, detta enligt lagen om vägtrafik och transportstyrelsens föreskrifter. Men framförallt på grund av de allvarliga säkerhetsrisker som kan uppstå. Om lasten inte är säkrad ordentligt kan den skifta eller flytta sig under färd, vilket kan orsaka allvarliga olyckor.

Detta gäller oavsett om lasten är tung eller lätt, stor eller liten. Genom att säkra lasten ordentligt minskar man risken för olyckor och skador både för transportören och andra trafikanter på vägen.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla tryggt hos oss
Moms visas: