Fallskyddslina

Fallskyddslina används tillsammans med en fallskyddssele för att förhindra fall från hög höjd. Fallskyddslinor kan förekomma både som förankringsrep eller kopplingslinor. Våra förankringsrep används ofta vid takarbete då dess enhandsjustering möjliggör att du enkelt kan dra in repet eller förlänga den. Förankringsrepen har även det klassiska glidlåssystemet samt falldämpare som är en självklarhet för dig som arbetar på tak. Dessa kopplas ofta med fördel i ryggen på din fallskyddssele för att frigöra händerna så du kan arbeta fritt och säkert på hög höjd. 

En fallskyddslina för många arbetsområden

En annan sorts fallskyddslina är vad vi kallar kopplingslinor, dessa linor används ofta av ställningsbyggare eller av hantverkare vid arbete i lift. Fallskyddslinorna kan både bestå av elastiskt vävband (ofta kallat lanyard) eller ett kortare halvstatiskt rep. Beroende på arbetsområde kan dessa kopplingslinor ha karbinhakar med olika storlekar. Vanligt förekommande i ställningsbranschen är den så kallade "hajkroken", en större karbin som möjliggör snabb infästning. 

Fallskyddslinor för tuffa miljöer

För dig som arbetar på hög höjd i tuffa miljöer där det ställs stora krav på din fallskyddslina egenskaper har vi bland annat oledad kopplingslinavärmetålig kopplingslina och kopplingslina för trädklättring. 

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Har ni fallskyddslina för arbete över vass kant?

Ja, vi har både rep och block som är godkända för arbete över vass kant. Vårt förankringsrep 15m Sharp edgefallskyddsblock Sharp edge, fallskyddsblock med hajkrok och mini C är alla "sharp edge"-klassade och därmed godkända för arbete som kan innebära risk för fall över vass kant.

Måste jag använda fallskyddslina på tak? 

Vid risk för fall från 2 meter eller mer bör du använda personlig fallskyddsutrustning. En fallskyddslina är en del av din personliga fallskyddsutrustning och därför lämplig att använda på tak. 

Vart ska jag fästa in min fallskyddslina? 

Först och främst ska linan fästas i din fallskyddssele. Sedan bör den fästas i en godkänd förankringspunkt som tål den belastning som uppstår vid ett eventuellt fall. Detta kan vara något av våra godkända förankringspunkter, men det kan också vara fasta strukturer på ett tak så som en skorsten, gångbrygga eller stege. Säkerställ alltid att infästningspunkten tål tillräckligt hög belastning. 

Hur använder jag en fallskyddslina?

Se vår video när Emil bland annat förklarar hur vårt förankringsrep fungerar. 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Moms visas: