Min önskelista

Fallskyddsutrustning av absolut högsta kvalitet

Vi har många års erfarenhet av arbete på hög höjd och har tagit fram den fallskyddsutrustning som är nödvändig för att hålla dig borta från fallolyckor. Vi har även tagit fram olika kompletta fallskyddspaket ämnade för flera yrkesområden. Är du osäker på vad du ska ha är du alltid välkommen att kontakta oss!

Vårt sortiment inkluderar bland annat fallskyddsselar, kompletta fallskyddspaket, fallskyddsblock och andra tillbehör för att säkerställa att du har allt som behövs för att arbeta tryggt på hög höjd. Dyker det upp funderingar vid val av fallskyddsutrustning så tveka inte på att kontakta oss! För mer information om fallskyddsutrustning, tryck på läs mer.

20 av 43 produkter visas

Lär dig mer om fallskydd och ställningar i vår kunskapsbank

När du väljer personlig fallskyddsutrustning

När du väljer fallskyddsutrustning är det viktigt att alla komponenter passar ihop samt är certifierade enligt svensk standard. Information om vilka delar som kan användas ihop ska finnas i tillverkarens bruksanvisning. Om det inte framgår klart av bruksanvisningen hur och när man använder komponenterna ska man kontakta tillverkaren eller leverantören för mer information. Bruksanvisningen ska innehålla uppgifter om lämpliga förankringspunkter och minimikrav på deras hållfasthet. Normalt krävs en statisk hållfasthet på minst 10 kN.  

Besiktiga din personliga fallskyddsutrustning hos oss 

Med mångårig erfarenhet kring fallskyddsutrustning erbjuder vi er möjligheten att besiktiga ert personliga fallskydd. Du bör minst en gång om året besiktiga din personliga fallskyddsutrustning, och detta skall göras av en behörig person. Vi innehar givetvis dessa behörigheter och ger er möjligheten att besiktiga er fallskyddsutrustning hos oss. I samband med köp av personlig fallskyddsutrustning för vi in dina uppgifter i en databas så du automatiskt blir påmind efter 1 år att det är dags för kontroll, detta för att säkerställa att du använder godkänd, säker och korrekt utrustning.  

Frågor att ställa sig själv vid arbete med personlig fallskyddsutrustning

Arbetsmiljöverket har tagit fram 8 st frågor som man bör ställa sig när man kombinerar ihop olika delar som ska kopplas ihop till en personlig fallskyddsutrustning. 

1. Är komponenterna lämpliga att använda så här? 

2. Hur ser arbetsstället ut, och har vi tagit hänsyn till lutningen, placeringen av förankringspunkter och användningsmiljön? 

3. Är utrustningen rätt för användarens kompetens och erfarenhet? 

4. Passar delarna ihop? 

5. Har vi tagit hänsyn till de ergonomiska aspekterna genom att välja en sele och fästpunkter som minimerar obehaget och belastningen på kroppen för användaren? 

6. Har vi utgått från användningsbegränsningar enligt tillverkarens bruksanvisning? 

7. Behöver vi åtgärda något för att underlätta en säker och effektiv undsättning och för att undvika ett hängtrauma om någon skulle falla? 

8. Har vi kontrollerat förankringspunktens läge och styrka? 

 Arbetsmiljöverket 2016 

Viktigt med en plan för säker räddning 

Att hejda ett fall är inte det enda man behöver ta hänsyn till. Det är lika viktigt att kontrollera hur en person faller och blir hängande. Fallskyddet kräver ett visst fritt utrymme för att kunna bromsa fallet, tillverkaren anger i bruksanvisningen hur den fria höjden ska beräknas för fallskyddsutrustningen. Om en person faller och blir hängande kan denne utsättas för något som kallas hängtrauma, det innebär att blodet inte kan cirkulera som det ska och det kan leda till allvarliga skador och dödsfall. I vissa fall kan hängandet vara farligare än fallet i sig, därför är det viktigt att det finns en plan för hur en snabb och säker räddning ska genomföras.       

KONTROLLERA FALLSKYDDET OFTA 

Innan varje användning ska man kontrollera fallskyddsutrustningen för att säkerställa att inga synliga skador finns eller att sömmarna blivit slitna. Minst en gång om året eller när utrustningen blivit utsatt för onormalt slitage ska fallskyddsutrustningen kontrolleras av en person med rätt behörighet enligt den svenska standarden för personlig fallskyddsutrustning SS-EN 365:2004. Är utrustningen skadad så ska den aldrig användas utan istället lämnas in för reparation eller kasseras enligt tillverkarens anvisningar.

Vanliga frågor och svar om Fallskyddsutrustning

Vad är viktigt att tänka på när man väljer fallskyddsutrustning?

När du väljer fallskyddsutrustning är det viktigt att alla komponenter passar ihop och är certifierade enligt svensk standard. Hos oss har vi sammanställt färdiga fallskyddspaket, där samtliga delar passar ihop. All vår fallskyddsutrustning uppnår även svenska och europeiska krav. Kontrollera tillverkarens bruksanvisning för att säkerställa att utrustningen kan användas korrekt och att rätt förankringspunkter används.

Vad innehåller ett komplett fallskyddspaket?

Ett komplett fallskyddspaket kan inkludera fallskyddsselar, fallskyddsblock, fallskyddslina och tillbehör för att säkerställa tryggt arbete på hög höjd. Dessa paket är ofta anpassade för olika yrkesområden och behov.

Hur ofta bör jag besiktiga min fallskyddsutrustning?

Fallskyddsutrustning bör besiktigas minst en gång om året av en kompetent person, i vissa fall även oftare än så. Hur ofta ditt fallskydd ska besiktas framgår i den medföljande bruksanvisningen. Det är viktigt att följa svensk standard (SS-EN 365:2004) för personlig fallskyddsutrustning och utföra regelbundna kontroller för att garantera säkerheten. Vi är auktoriserade att besikta fallskyddsutrustning. 

Vad innebär ett hängtrauma vid fallolyckor?

Hängtrauma uppstår när en person blir hängande efter ett fall och blodcirkulationen hindras, vilket kan leda till allvarliga skador eller dödsfall. Därför är det viktigt att ha en räddningsplan som säkerställer snabb och säker undsättning. Vi rekommenderar också Avlastningsband för sele, som minskar risken markant för skador i händelse av fall. 

Vad ska man kontrollera innan användning av fallskyddsutrustning?

Innan användning bör du kontrollera utrustningen för synliga skador eller slitna sömmar. Om utrustningen är skadad ska den inte användas utan istället repareras eller kasseras enligt tillverkarens anvisningar. Om du är osäker, lämna utrustningen på besiktning hos en kompetent person. Vi är behöriga att göra dessa kontroller. 

Vilken styrka ska förankringspunkter ha enligt svensk standard?

Enligt svensk standard krävs att förankringspunkter för fallskyddsutrustning ska ha en statisk hållfasthet på minst 12 kN i 3 minuter. De ska vara testade och godkända enligt EN795. Detta säkerställer att de klarar belastningen vid ett fall. Alla våra förankringspunkter är godkända enligt EN795. 

Vad ska ingå i en plan för säker räddning vid fallolyckor?

En säker räddningsplan bör inkludera hur man snabbt och säkert undsätter en person som fallit, med hänsyn till risken för hängtrauma. Tillverkarens bruksanvisning bör ge information om hur man beräknar den fria höjden som krävs för att bromsa ett fall.

Vad är SS-EN 365:2004 och varför är det viktigt?

SS-EN 365:2004 är den svenska standarden för personlig fallskyddsutrustning. Den specificerar krav för underhåll, besiktning och användning av utrustningen för att säkerställa att den är säker och effektiv.

Vad ska man göra om fallskyddsutrustningen är skadad?

Om fallskyddsutrustningen är skadad ska den omedelbart tas ur bruk och antingen repareras eller kasseras enligt tillverkarens anvisningar. Det är viktigt att aldrig använda skadad utrustning.

Hur kan jag få hjälp med att välja rätt fallskyddsutrustning?

Om du är osäker på vilken fallskyddsutrustning du behöver, är du välkommen att kontakta våra fallskyddsexperter för råd. De kan hjälpa dig att välja rätt utrustning baserat på ditt yrkesområde och arbetsmiljö.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla tryggt hos oss

Moms visas: