En rullställning i aluminium är det smidigaste alternativet när du arbetar inomhus eller på relativt släta underlag. Ställningen består av färdiga sidostycken med klickfästen för de horisontala stagen, tillsammans med den låga vikten gör det rullställningen till den optimala lösningen om du arbetar ensam eller ofta kan behöva flytta ställningen. Våra rullställningar är extremt hållbara och har en väldigt lång livstid, tillsammans med tillverkaren A.S.C lämnar vi livstidsgaranti på alla svetsningar. Hittar du inte vad du letar efter? Titta i vår huvudkategori för byggställning så ser du hela vårt sortiment.
Våra rullställningar ger dig allt du behöver för att du ska känna dig trygg vid målning, fasadarbete eller annat arbete på hög höjd. Materialet är gjort av aluminium vilket gör det superlätt, enkelmonterat och hållbart. Hos oss finner du ställningar i många olika variationer tillverkat i hög kvalité från den globala tillverkaren A.S.C.
Vi är proffs på rullställningar och försöker erbjuda så brett sortiment som möjligt, behöver du någon detalj eller har du andra frågor kring rullställning, tveka inte på att kontakta oss så hjälper vi mer än gärna till.
A.S.C startades 1990 av Keroen van den Heuvel med specialitet inom svetsning av aluminium och har idag utvecklats till ett globalt företag med återförsäljare över hela världen. Ställningarna designas och utvecklas av hantverkare för hantverkare, med kvalitet och nytänkande i fokus . Ramarna är svetsade med den starkaste metod som marknaden erbjuder, manuell TIG svetsning. Denna svetsmetod är den enda metod där svetsen når så hög temperatur att högsta kvalité nås.
Rullställningen är oerhört lätt att montera och tillsammans med dess justerbara hjul kan du snabbt och enkelt flytta runt ställningen för att underlätta ditt arbete. Eftersom vår rullställning är gjord i aluminium så är den väldigt lätt vilket möjliggör enkel förflyttning och montering. Aluminiumställning är i regel mindre stabil jämfört med stålställning, just pga. dess lätta konstruktion.
Rullställning är det självklara valet om du:
✓Vill ha en flexibel och hållbar ställning
✓Vill ha en rullställning som inte är tung och otymplig att transportera
✓Har varierande jobb både inomhus och utomhus
✓Har flera uppgifter och behöver flytta runt ställningen mycket
Eftersom rullställningen kännetecknas för att vara smidig att montera, transportera och förflytta är det vanligt att använda den när du målar om en villa eller mindre fastighet. Vare sig du är yrkesproffs eller hemmafixare kan rullställning bidra med många fördelar för din ommålning. Eftersom ställning innehar låsbara hjul kan du enkelt förflytta dig runt huset efter ditt behov och givetvis låsa ställningshjulen när du står still. Att den monteras och transporteras otroligt lätt skapar också goda förutsättningar för effektivt arbete, då du exempelvis kan platsmontera ställningen i trånga utrymmen om så krävs.
För en målare eller plåtslagare kan en rullställning var ett självklart verktyg, inte bara för att säkerställa att man kan jobba säkert utan också för att kunna arbeta så effektivt som möjligt - Så yrkesproffsen kan fokusera på det dom är inhyrda till att göra, i detta fallet måla eller böja plåt. Givetvis kan rullställningen användas till så mycket mer än bara målning eller plåtslageri, byte av hängrännor, fasadbyte eller ett glödlampe-byte på hög höjd kan också vara användningsområden för en rullställning. Behöver du en ställning som går att förflytta, är tillverkad i ultralätt aluminium och är enkel att montera då kan en rullställning vara ett bra val för dig!
Diagonal och horisontalstag med snabbfäste i ena änden vilket gör att du monterar och demonterar stagen från ena sidan. Ramar med bajonettfäste som innebär att lås sprintarna kan sitta kvar i ramen. Detta ihop med den enhands vikbara grundsektionen och mycket annat gör att ASC rullställning är en av de absolut bästa på marknaden. Dess delar passar de flesta fabrikat på marknaden men man bör vara uppmärksam på skillnaden i mellanrummet på ramarna bland annat.
Vi har speciallösningar för solmontage och vid renovering av skorstenar eller ventilationstrummor på lutande tak.
Hantverkarställning kallar vi de mindre varianterna av rullställning vars grundsektion bygger på en vikbar funktion. De har mindre hjul (125 mm i diameter), en plattformslängd på 1,9meter och går att bygga med en plattform i bredd och upp till 7,5 meters arbetshöjd. Det går även att kompletera med stödben.
Rullställning bygger som standard på lösa sidoramar och stag, men vikbar grundsektion finns som tillval. De har större hjul ( 200 mm i diameter), en plattformslängd på 2,5 meter och finns i enkelbredd(en plattform i bredd) och dubbelbredd(två plattformar bredvid varandra) och upp till 12 meters arbetshöjd.
Du finner alla svar i vår kunskapsbank eller nedan.
Uppdaterad 2022-09-19
Ska du montera en rullställning med plattformshöjd på upp till 5 m krävs särskild information om rullställningar enligt AFS 2013:4, och du ska även kunna styrka detta med utbildningsbevis. Det finns flertalet aktörer som erbjuder utbildning om särskild information om rullställning. Har du utbildning för att bygga 9 meters byggställning är du behörig att montera rullställning också.
För att veta vad den särskilda informationen innebär, läs AFS 2013:4, sida 103-105 eller kontakta en utbildare.
Ja, om ställningen används i privat syfte och enbart av dig som monterat den så finns det inget krav på utbildning. Däremot om du hyr in någon typ av arbetare så klassas ställningen som en arbetsplats vilket ställer krav på utbildning enligt arbetsmiljöverket.
Du bör följa de montageanvisningar som gäller för din rullställning. Generellt för rullställningar över 2 meter så krävs det skyddsräcken, diagonalstag, tillträdesled i form av en trappa, trappstege eller lutande stege och fotlist på den nivån du arbetar på. Du måste även säkerställa att risken för fall är minimal, detta genom att montera räcket underifrån (se AGS-räcke) eller genom personlig fallskyddsutrustning.
På rullställningar får arbete aldrig utföras på mer än ett plan samtidigt. Vanligtvis används enbart ett arbetsplan åt gången för de flesta arbeten, säkerställ att inte maxbelastningen för plattformen överskrids. Däremot kan du alltid använda olika plan vid olika tillfällen, då måste fotlisten flyttas med.
Inomhus utan vind:
Står den inomhus (utan vind) får en rullställning med bredd 75-90 cm (smal) byggas till en plattformshöjd på max åtta(8) meter. För en rullställning med bredd 135-150 cm (bred) gäller en plattformshöjd på max tolv(12) meter.
Utomhus vid risk för vind:
Står den utomhus med risk för vind får en rullställning med bred 75-90 cm (smal) byggas med en plattformshöjd på max sex(6) meter. En rullställning med bredd 135-150 cm (bred) är den maximala plattformshöjden vid vind max åtta (8) meter.
Breda rullställningar (135-150 cm) bör förankras från 9,2 meters plattformshöjd, då får våra breda rullställningar från ASC byggas upp till 20 meters plattformshöjd. Smala rullställningar (75-90 cm) bör förankras från 7,2 meters plattformshöjd. Då får våra smala rullställningar byggas upp till 12 meters plattformshöjd. Förankra var fjärde meter, hur ni ska förankra bör alltid beslutas på plats med en expert inom området.
Enligt arbetsmiljöverkets AFS 2013:4 ska en rullställning ha tillträdesled om höjden från marken till arbetsplanet är mer än 2,5 meter. Tillträdesleden kan vara antingen en lutande stege, en trappstege eller trappa. Vid lägre höjd kan du använda ramarna för att klättra upp till plattformen. Arbetsmiljöverket rekommenderar alltid att montera trappor som tillträdesled om möjligt.
Enligt arbetsmiljöverket behövs fotlister enbart på det plan man arbetar på vid risk för fall från 2 meter eller mer. Arbetar du på olika plan måste du förflytta fotlisterna till där du arbetar.
Det enkla svaret är JA, du bör använda lämplig personlig fallskyddsutrustning vid montage av rullställning.
Enligt arbetsmiljöverket skall alltid fallskydd användas vid risk för fall från 2 meter eller mer. I första hand bör du ha en rullställning där skyddsräcket kan monteras från nivån under, så skyddet redan finns på plats när du kliver upp på nästa nivå. Vår rullställning med AGS-Räcke är ett exempel på detta. Om du inte har möjlighet till detta system återstår personlig fallskyddsutrustning, i form av en fallskyddssele och en lämplig fallskyddslina.
För ställning som är 75 cm bred (smal): Vid plattformshöjd över 2,2 m. Placeras ställningen intill en vägg krävs enbart två (2) stycken stödben. Placeras den fritt behövs fyra (4) stycken stödben, ett stödben i varje hörn av ställningen.
För ställning som är 135 cm bred (bred): Vid plattformshöjd på över 3,20 m. Placeras ställningen intill en vägg krävs enbart två (2) stycken stödben. Placeras den fritt behövs fyra (4) stycken stödben, ett stödben i varje hörn av ställningen.
Max 2,25 meter mellan varje plattform. Avståndet från marken till första plattformen får vara som mest 3,4 meter.
Vid vindstyrka över 6 meter per sekund bör rullställningen inte användas. Vid ökad vindstyrka var beredd på att kliva ner från ställningen och flytta den till ett vindskyddat område alternativt montera ned rullställningen.
Våra plattformar från ASC får belastas med max 200 kg/m2 och aldrig mer än 375 kg totalt. Detta motsvarar oftast två personer med verktyg. Den maximala horisontella belastningen är 30 kg. Läs alltid lappen på plattformen för att säkerställa maxbelastning.
Nej, en rullställnings hjul måste alltid vara låsta vid arbete på ställningen. Ska den förflyttas får varken människor, verktyg eller material befinner sig på ställningen under tiden du flyttar rullställningen.
Den smala rullställningen är oftast mellan 60-75 cm bred och har endast en (1) plattform i bredd. Den breda rullställningen är oftast mellan 120-135 cm bred och har två (st) plattformar i bredd. Ur säkerhetssynpunkt är alltid en bred rullställning att rekommendera.
Om du fortfarande inte fått svar på dina frågor kan du alltid kontakta oss, vi besitter lång erfarenhet från att jobba med ställningar, fallskydd och säkerhet. Vi hjälper mer än gärna till att svara på din frågor!
Källa:
Säkra ställningar, Vägledning till Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ställningar, AFS 2013:4