Karbiner

Karbinhakar är en avgörande komponent i fallskyddssystem, och deras betydelse kan inte överskattas. I vårt sortiment hittar du ett brett utbud av karbiner som är speciellt utformade för att garantera säkerhet och pålitlighet vid arbete på höga höjder. Karbinhakar, ofta bara kallade karbiner i folkmun, är en typ av snabblåsande hakar som används för att säkert ansluta komponenter, särskilt inom klättring och fallskydd.

Läs mer om karbinhakar nedan. 

Hur mycket vikt tål en karbinhake? 

När det gäller frågan om hur många kilo en karbinhake tål, är svaret att det beror på typen och kvaliteten på karbinhaken. Generellt kan en standardkarbinhake för fallskydd ha en brottstyrka på 21-23 kN (ca 2100-2300 kg), men vi har även kopplingslänkar med brottstyrka upp till 45 kN (ca 4500 kg) . Det är viktigt att notera att varje karbinhake ska vara tydligt märkt med sin maximala belastningskapacitet, och användare bör alltid kontrollera denna information innan användning.

OLIKA TYPER AV KARBINER - Vilka typer av karbiner finns det?

Skruvkarbiner: En skruvkarbinhake har en metall- eller aluminiumhylsa som skruvas över grinden för att låsa den. Denna manuella låsmekanism ger en extra säkerhetsnivå, vilket är avgörande i situationer där det är viktigt att förhindra att karbinhaken oavsiktligt öppnas. När hylsan är ordentligt stängd, kan grinden inte röra sig, vilket säkerställer att karbinhaken förblir säkert fast. Det är viktigt att öppna och stänga din skruvkarbin med jämna mellanrum då det lätt kan hamna smuts i gängorna som gör att karbinen låser sig och blir svår att öppna. 

Dual-lock karbin: Dual-lock karbiner, även kända som dubbellåsande karbinhakar, är en avancerad typ av karbinhake som erbjuder en extra säkerhets- och effektivitetsnivå jämfört med traditionella karbinhakar. Kärnan i dual-lock karbinernas design är deras dubbla låsmekanism. För att öppna karbinhaken måste användaren utföra två separata åtgärder, vilket minskar risken för oavsiktlig öppning betydligt. Detta kan innebära att man måste trycka både på baksidan och framsidan av karbinen för att öppna den. Denna funktion ger en betydande säkerhetsfördel, särskilt i stressiga eller komplexa situationer där risken för felhantering är högre.

Key-lock karbiner: Denna design skiljer sig från traditionella karbinhakar genom att den eliminerar den vanliga hakade näsan, vilket underlättar in- och urkoppling av repet, slingor och andra anordningar. Kärnfunktionen i en key-lock karbinhake är dess släta grindöppning. I traditionella karbinhakar kan den hakade näsan fastna i repöglor, seleutrustning eller andra delar av klätterutrustningen. Key-lock karbiner löser detta problem genom att erbjuda en jämn yta där grinden möter karbinens kropp. Detta innebär att det inte finns några utskjutande delar som kan fastna, vilket gör hanteringen snabbare och mer problemfri.

Twistlock karbin: Twistlock karbiner representerar en annan kategori av högsäkerhetskarbinhakar, som är utformade för att erbjuda både säkerhet och användarvänlighet i krävande miljöer som klättring, fallskydd och industriellt arbete på höjd. Dessa karbiner är kända för sin automatiska låsmekanism, vilket gör dem till ett populärt val för situationer där snabb och säker anslutning är avgörande. 

Twistlock karbinhakens låsmekanism aktiveras genom en enkel vridrörelse. För att öppna karbinhaken måste användaren vrida grinden, vanligtvis ett kvarts varv, och därefter trycka eller dra för att öppna den. När användaren släpper grinden, låser den sig automatiskt. Denna funktion minskar risken för oavsiktlig öppning och gör twistlock karbiner till ett säkrare alternativ jämfört med traditionella icke-låsande karbinhakar.

Trilock karbiner: Dessa karbiner kännetecknas av sin trippellåsmekanism, vilket gör dem till ett av de säkraste alternativen på marknaden. Trilock karbinhakens låsmekanism kräver tre separata åtgärder för att öppna: vanligtvis måste användaren först vrida, sedan trycka och slutligen dra i grinden för att öppna den. Denna komplexa sekvens minimerar risken för oavsiktlig eller omedveten öppning, vilket är en kritisk säkerhetsfunktion i situationer där användarens liv och säkerhet hänger på utrustningens tillförlitlighet.

Användarvänligheten är en viktig aspekt av Trilock karbiner, trots deras avancerade låsmekanism. De är utformade för att vara relativt enkla att manövrera med en hand, vilket är en viktig egenskap i situationer där snabbhet och effektivitet är avgörande.

Se en video från vår leverantör på alla karbiner nämnda ovan:

ÅRLIG BESIKTNING AV KARBINER - Ska man besikta karbiner?

Det är också viktigt att förstå att underhåll och inspektion av karbinhakar är avgörande och lagstadgat krav. En karbinhake bör regelbundet kontrolleras för tecken på skador, slitage eller korrosion. Samt besiktas var 12e månad för att få brukas på arbetsplats i Sverige. Om en karbinhake uppvisar några av dessa tecken, bör den omedelbart tas ur bruk. Korrekt underhåll förlänger livslängden på en karbinhake och säkerställer att den fungerar som avsett när den behövs som mest.

Säkra karbinhakar för fallskydd

I vårt sortiment av karbinhakar och karbiner för fallskydd, lägger vi stor vikt vid kvalitet och säkerhet. Varje karbinhake i vårt utbud är noggrant testad och uppfyller strikta säkerhetsstandarder. Vi förstår att rätt karbinhake kan vara skillnaden mellan säkerhet och fara, därför erbjuder vi bara produkter som vi litar på.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla tryggt hos oss

Moms visas: