Fallskyddsutrustning

Fallskyddselar, säkerhetsselar och skyddutrustning av bästa kvalité. Vi har många års erfarenhet av arbete på hög höjd och har tagit fram den skyddsutrustning som är nödvändig för att hålla dig borta från fallolyckor. Vi har även tagit fram olika kompletta fallskyddspaket ämnade för flera yrkesområden.

Här har vi samlat selar, förankringsanordning samt kopplingssystem för personligt fallskyddssystem. Har du några funderingar kring vad du behöver för utrustning så är du välkommen att kontakta oss!

När du väljer utrustning

När du väljer fallskyddsutrustning är det viktigt att alla komponenter passar ihop samt är certifierade enligt svensk standard. Information om vilka delar som kan användas ihop ska finnas i tillverkarens bruksanvisning. Om det inte framgår klart av bruksanvisningen hur och när man använder komponenterna ska man kontakta tillverkaren eller leverantören för mer information. Bruksanvisningen ska innehålla uppgifter om lämpliga förankringspunkter och minimikrav på deras hållfasthet. Normalt krävs en statisk hållfasthet på minst 10 kN. 

Frågor

Arbetsmiljöverket har tagit fram 8 st frågor som man bör ställa sig när man kombinerar ihop olika delar som ska kopplas ihop till en personlig fallskyddsutrustning.

1. Är komponenterna lämpliga att använda så här?

2. Hur ser arbetsstället ut, och har vi tagit hänsyn till lutningen, placeringen av förankringspunkter och användningsmiljön?

3. Är utrustningen rätt för användarens kompetens och erfarenhet?

4. Passar delarna ihop?

5. Har vi tagit hänsyn till de ergonomiska aspekterna genom att välja en sele och fästpunkter som minimerar obehaget och belastningen på kroppen för användaren?

6. Har vi utgått från användningsbegränsningar enligt tillverkarens bruksanvisning?

7. Behöver vi åtgärda något för att underlätta en säker och effektiv undsättning och för att undvika ett hängtrauma om någon skulle falla?

8. Har vi kontrollerat förankringspunktens läge och styrka?

 

Arbetsmiljöverket 2016

Räddningsplan

Att hejda ett fall är inte det enda man behöver ta hänsyn till. Det är lika viktigt att kontrollera hur en person faller och blir hängande. Fallskyddet kräver ett visst fritt utrymme för att kunna bromsa fallet, tillverkaren anger i bruksanvisningen hur den fria höjden ska beräknas för utrustningen. Om en person faller och blir hängande kan denne utsättas för något som kallas hängtrauma, det innebär att blodet inte kan cirkulera som det ska och det kan leda till allvarliga skador och dödsfall. I vissa fall kan hängandet vara farligare än fallet i sig, därför är det viktigt att det finns en plan för hur en snabb och säker räddning ska genomföras.      

Kontrollera fallskyddet ofta

Innan varje användning ska man kontrollera utrustningen för att säkerställa att inga synliga skador finns eller att sömmarna blivit slitna. Minst en gång om året eller när utrustningen blivit utsatt för onormalt slitage ska skyddsutrustningen kontrolleras av en person med rätt behörighet enligt den svenska standarden för personlig fallskyddsutrustning SS-EN 365:2004. Är utrustningen skadad så ska den aldrig användas utan istället lämnas in för reparation eller kasseras enligt tillverkarens anvisningar.    

Dyker det upp funderingar vid val av utrustning så tveka inte på att kontakta oss för mer information och hjälp.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Moms visas: