10% RABATT PÅ ALL MODULSTÄLLNING

Kunskapsbanken | Guider, artiklar och inspiration

I Ställningsprodukters kunskapsbank finner du artiklar, guider och nyttig information om Ställning, fallskydd och säkerhet. Med över 50 år inom branschen delar vi med oss av all vår erfarenhet. Trevlig läsning!

Så monterar du en ramställning | En förenklad guide

Uppdaterad 2022-12-08

Innan du monterar din ställning 

Av säkerhetsskäl och för smidigt montage bör ni vara två personer som monterar ställningen ihop. Ni som monterar ställningen bör vara väl medvetna om de risker som förekommer vid uppförande av byggställning. Ni bör även vara pålästa och informerade om vilka regler som gäller för montage av byggnadsställning enligt AFS 2013:4. 

Denna förenklade guiden på hur du monterar din ramställning kan ses som ett komplement till vår heltäckande montagebeskrivning. 

Bra att läsa innan du monterar byggställning för första gången: 

 

verktyg för ställningsmontage

 

Steg 1: Säkerställ att du har alla verktyg

Vi rekommenderar dig att ha följande verktyg för smidigt och säkert montage av ramställning.

 

 

Steg 2: Säkerställ att du har allt material tillgängligt 

Du bör säkerställa att du har alla ställningsdelar du behöver för att bygga en säker ställning. I våra färdiga ställningspaket medföljer delar för att ställningen ska vara komplett. Ska den uppfylla arbetsmiljöverkets krav kan det ibland kräva vissa extra tillval såsom sparklist och tillträdesled. I vårt exempel nedan har vi använt oss av vår storsäljare Ramställningspaket alu 9x6 m med tillvalet sparklister och 2st plattformar med stege. Du måste inte ha just detta paketet för att följa vår guide, utan det är bara ett exempel. 

Dessa produkter ingår: 

 • Gavelram alu 1.00 x 0.73 m - 2 st.
 • Räckesstolpe L-bom Aluminium 0.73 m - 2 st.
 • Gavelräcke dubbel (Längd: 0,73 m) - 2 st.
 • Plattform plywood med stege 0.61 m (Längd: 3,07 m) - 2 st.
 • Diagonalstag med Kilkoppling (Längd: 3,07 m) - 2 st.
 • Ögleskruv 12 mm (Längd: 90 mm) - 4 st.
 • Sparklist gavel 0.73 m - 4 st.
 • Normalkoppling Snabbgänga 48mm - 4 st.
 • Förankringsrör (Längd: 0,30 m) - 4 st.
 • Sparklist ramställning (Längd: 3,07 m) - 6 st.
 • Bottenskruv (Längd: 0,78m) - 8 st.
 • Stålplank 0.32 OPTI-LINE (Längd: 3,07 m) - 8 st.
 • Monteringsram Aluminium 0,73 m (Höjd: 2,00 x 0,73 m) - 8 st.
 • Skyddsräcke Dubbel alu (Längd: 3.07 m) - 9 st.
 • Låssprint UNI-CONNECT Ø 9 mm - 16 st.

Se även alla våra ramställningspaket.

bottenskruv till ramställning hur du bottnar

 

 

 

 

Steg 3: Måtta ut placering för bottenskruvarna (fötterna)

Placera två justerbara bottenskruvar var tredje meter (Tips, placera ut de 3 meter långa skyddsräckena mellan bottenskruvarna för att få rätt mått direkt). Det ska vara ca 70 cm brett mellan bottenskruvarna och den innersta bottenskruven bör placeras så att plattformen inte är mer än 30 cm från vägg.

Kan du inte säkerställa att underlaget är tillräckligt bärande(ex, gräs, jord, grus mm) bör en belastnings-fördelande struktur användas. Detta kan vara exempelvis underlägg i trä som du lägger under bottenskruvarna. 

Steg 4: Placera ut alla ställningsdelar

Placera ut en monteringsram nära intill varje par av bottenskruvar. (Lägg därefter ut Skyddsräcken mellan varje par med bottenskruvar, såvida du inte gjort detta redan i steg 3). Detta för att underlätta montage. 

Steg 5: Montera första sektionen

monteringsram på väg ner i bottenskruv

 

 

5.1 Monteringsramar: 

Inled med att sätta i monteringsramarna i bottenskruvarna, här bör ni vara två personer. Gör en grundjustering av höjden på bottenskruvarna så dom är någorlunda jämna och sedan montera skyddsräcket och slå fast kilarna med hjälp av din hammare. Nu bör din ramställning stå helt fritt. 

bottna en ramställning

 

5.2 Bottning, få ställningen i våg 

Nu när första sektionen står fritt ska du säkerställa att den är rak, eller i våg. Lägg ditt vattenpass i mitten av skyddsräcket och justera bottenskruvarna tills vattenpasset visar att ställningen är i våg. Lägg sedan vattenpasset i botten på monteringsramen och säkerställ även där att ställningen är i våg. När första sektionen är rak blir det mycket enklare att montera de andra sektionerna. 

komplett fack av ramställning

 

5.3 Plattform

Lägg i en plattform(eller två stålplank) högst upp i de u-formade stagen på monteringsramarna, förslagsvis en plattform med stege så du enkelt kan ta dig upp till nästa nivå. Går plattformen i direkt är det ett ytterligare tecken på att ställningen är i våg. Har du svårt att få i plattformen bör du se över om ställningen verkligen är rak. Säkerställ även att plattformen INTE är mer än 30 cm från vägg. 

Steg 6: Montera på längden

 

6.1 Montera nästa sektion

Nu när ni fått ställningen i våg kan ni bygga vidare med fler sektioner. Inled med att lossa kilen på den sidan där ni ska bygga på med mer ställning. Sätt i ytterligare ett skyddsräcket så att den överlappar de tidigare satta skyddsräcket, därefter slå ner i kilen. 

6.2 Ställ monteringsramen i bottenskruvarna

Ta nästa (redan utplacerade) monteringsram och ställ den i bottenskruvarna. Fäst sedan skyddsräcket i monteringsramen och slå fast kilen. Använd dig av vattenpass och säkerställ att ställningen är i våg genom att justera bottenskruvarna. Placera först vattenpasset på de nyligen monterade skyddsräcket, därefter på botten av monteringsramen.

6.3 Lägg i plattformen

När även denna sektion är i våg placerar ni plattformarna i toppen av monteringsramen, precis som i första sektionen. 

montera diagonalstag ramställning

 

6.4 Montera diagonalstag

Diagonalstag MÅSTE monteras var femte ställningsfack, men bygger du fler än tre ställningsfack rekommenderar vi att sätta diagonalstaget i de sista facket i varje ände för ökad stabilitet. 

Montera diagonalstaget genom att föra in den platta delen i de övre hörnet på yttre sidan av monteringsramen. Sätt fast andra änden av diagonalstaget med kilkopplingen i den nedre delen av den andra monteringsramen och slå fast kilen. 

6.6  Följ samma procedur vid nästa sektion

Bygg därefter vidare med så många antal sektioner som ni behöver enligt samma procedur som beskriven ovan. Glöm inte att alltid kontrollera att grund-sektionerna alltid är i våg. 

Steg 7: Montera på höjden 

När ni monterat färdigt alla nedre sektioner av din ställning är det dags att montera sektioner på höjden. 

7.1 Bär fram ställningsdelar

Inled med att bära fram monteringsramar och skyddsräcken så att dom finns nära till hands. Den av er som ska montera bör ta på sig en fallskyddssele med lämplig kopplingslina för att minimera risken för fall. 

 

7.2 Klättra upp på plattformen & börja montera

Personen med fallskyddsutrustning ska därefter ta sig upp på plattformen och förankra sin kopplingslina på lämpligt ställe. Personen på marken hantlangar en monteringsram i taget och montören placerar dessa ovanpå/i de befintliga monteringsramarna. När två monteringsramar är på plats ska skyddsräcket monteras däremellan, precis på samma sätt som i dom tidigare stegen. Montera därefter gavelräcket i den 70 cm breda gaveln/gavlarna på ställningen. 

7.2.1 För dig som har tillvalet sparklister    

Lägg i sparklister/fotlister i de stag som sticker upp ur monteringsramarna. Fäst även gavel-sparklisten under gavelräcket. 

7.3 Glöm inte diagonalstaget

Montera diagonalstaget på samma sätt som i steg 6.4, fast på nivån rakt ovanför.  

förankra ställning i vägg

 

7.4 Förankra ställningen i väggen

Förankringar ska monteras kontinuerligt under ställningsbyggnationen. I vårt Ramställningspaket alu 9x6 m medföljer fyra stycken kompletta förankringar, alla dessa fyra rekommenderar vi att fästa i varje monteringsram på den högsta nivån (plattformshöjd 4-4,5m).  

Det kan alltid vara bra att förborra ett hål för att enklare få in ögleskruven(mäla) i väggen. Däremot kan ögleskruven i vissa träfasader monteras utan förborrning. 

Placera ögelskruven vid sidan av den inre stolpen av monteringsramen så högt upp på stolpen som möjligt. Skruva in ögleskruven i väggen. 

Ta förankringsröret/väggfästet och trä in kroken i ögleskruven. Vinkla förankringsröret mot monteringsramens yttre rör och sätt fast en normalkoppling mellan förankringsröret och ramen. Skruva åt kopplingen ordentligt med hjälp av en ställningsnyckel eller skiftnyckel. Säkerställ att ställning sitter fast

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla tryggt hos oss
Moms visas: