10% RABATT PÅ ALL MODULSTÄLLNING

Kunskapsbanken | Guider, artiklar och inspiration

I Ställningsprodukters kunskapsbank finner du artiklar, guider och nyttig information om Ställning, fallskydd och säkerhet. Med över 50 år inom branschen delar vi med oss av all vår erfarenhet. Trevlig läsning!

Vilken ställning ska jag välja? Komplett ställningsguide! 

Bra att veta vid val av byggnadställning

Ska du lägga om taket, måla fasad eller bygga ett hus från grunden – ja, då är en byggnadsställning att rekommendera. Delvis för att effektivisera och förenkla ditt arbete men också för att ge bättre förutsättningar för att arbeta säkert. Däremot kan det vara svårt att veta vilken ställning du ska välja, hur mycket du ska ha och vad som är viktigt att tänka på. 

Inledningsvis behöver du ta reda på om du verkligen behöver en byggställning, om det är något som kan förenkla, effektivisera och göra ditt arbete säkrare. Du behöver också veta om enbart du som privatperson ska arbeta på ställningen eller om ska hyra in någon extern part som ska arbeta på den.  

Ska det enbart var du som privatperson som monterar och brukar ställningen, då är reglerna lätta - du ansvarar för dig själv och din egen säkerhet. Du kan nämligen inte bli bötfälld för att riskera din egen säkerhet. Skulle däremot en yrkesperson kliva upp på ställning så omfattas du av arbetsmiljöverkets föreskrifter vilket du kan läsa mer om HÄR.  

 

 

 

 

Välj rätt typ av byggställning

Att välja rätt typ av ställning kan både spara tid och pengar. Därför kan det vara bra att veta vilka olika typer av byggställningar det finns. Enklast och mest “up to date” är att dela upp dem enligt följande:  

 1. Fastmonterade byggställningar (Ofta kallat modul- och ramställning)  

 1. Rullställningar (Hantverkarställningar)  

Fastmonterade ställningar är som det låter, ställningar som är fastmonterade i huset, eller åtminstone bör vara fastmonterade i huset. Ska exempelvis taket bytas är de vanligt med fastmonterade ställningar som byggs runt hela huset. Detta gör att takläggaren kan komma åt hela taket och vid eventuellt fall fångar ställningen upp personen, vilket minskar risken för allvarliga skador. Beroende på underlag, budget och husets utformning kan modellen av fastmonterad byggställning skilja sig. Våra modeller av fastmonterad ställning är Modulställning & Ramställning, vilket du kan läsa mer om längre ner.  

Rullställningar är byggställningar på hjul som du kan förflytta runt, förutsatt att underlaget är relativt platt och hårt. Mer detaljerad info om rullställning kan du läsa om längre ner.  

Fastmonterad ställning

 

 

 

 

 

 

 

 

Rullställning

 

 

 

 

 

 

 

 

Undvik vanliga misstag vid val av byggställning 

Ett vanligt misstag är att man snålar från början och köper/hyr för lite eller fel byggnadsställning. Nu tänker du, “klart en ställningsförsäljare drar det kortet”, men har du en hantverkare som ska genomföra sitt jobb med en löpande kostnad, då kan en rullställning bli väldigt dyr då hantverkaren inte kommer åt hela huset direkt. Då kan de vara ett billigare alternativ i slutändan att köpa/hyra en fastmonterad ram- eller modulställning, då målaren enklare kan nå överallt och således arbeta effektivare.  

Ett annat vanligt misstag är att vara en tidsoptimist, ofta tar det längre tid än vad man tror. Har du då hyrt en ställning under en begränsad period är risken stor att du inte hinner färdigt. Inte minst kan vårt härliga väder i Sverige spela dig ett spratt och försena ditt arbete.  

En lösning på detta kan vara att köpa din byggställning istället för att hyra. Du kan då stressfritt arbeta i din egen takt, utan hänsyn till någon deadline. Även om de ofta innebär en större investering från start, så håller en byggställning otroligt länge vilket gör att andrahandsvärde ofta håller sig väldigt bra. Efterfrågan på begagnad ställning är även den hög, speciellt de senaste åren.  

Vilken ställning ska jag välja? Vilken är bäst? Modulställning eller ramställning? Vår ställningsguide ger dig svaren!  

Inget projekt är det andra likt och inte heller ditt behov på ställning, därför försöker vi erbjuda så brett sortiment som möjligt så du kan hitta en ställning som fyller dina behov. Hos oss finner du 3 olika typer av ställning; Modulställning, ramställning och rullställning. Gemensamt för dessa är att dom på ett eller annat sätt underlättar arbete på hög höjd, däremot kan lastförmågan, sättet att montera, kostnad, anpassningsbarhet och mer skilja sig åt och slutligen bli avgörande i ditt val av byggnadsställning. Därför har vi redogjort en ställningsguide, som hjälper dig att välja rätt ställning efter dina behov och krav.   


Modulställning: Först ut har vi modulställning, detta är vår stabilaste och mest anpassningsbara ställning. Denna typ används ofta vid stora arbetsplatser, industrier och höghus där krav på hög lastförmåga och flexibilitet är avgörande. Det är även den mest förekommande ställningen i Sverige, så har du någonsin sett en "stor" byggnadsställning så är det högst troligen en modulställning. Vår modulställning är gjord av stål och är uppbyggd på spiror och horisontalstag där du har möjlighet att placera stå-plattformar var 50:e cm. Modulställningen bygger på 3.07-mått, vilket är en standard bland de allra vanligaste ställningsfabrikaten. Standardlängder för vår modulställning är 3.07 men finns även 0.73, 1.09, 1.40, 1.57, 2.07 och 2.57m. Standardbredd är 0.73m, 1.09m eller 1.4m men går även att få i tidigare nämnda mått. Modulställningen går alltså att anpassa för att alltid få optimal arbetshöjd, optimal längd och för att kunna bygga i flera olika vinklar.   

Vem passar modulställning för?   

 • Dig som vill ha en robust och anpassningsbar ställning med högsta möjliga lastklass  

 • Dig som vill ha en pålitlig ställning som sällan ska monteras ner eller förflyttas  

 • Ställningsbyggare, snickare, takläggare, plåtslagare, målare och liknande yrken 

Yrkesproffsens favorit  

Givetvis har vi färdiga modulställningspaket som är noga valda efter dem allra vanligaste behoven. Önskar du att få ett modulställningspaket skräddarsytt efter dina behov hjälper vi till med det också, vänligen kontakta oss så återkommer vi med en offert.  

 


Ramställning: Vår absolut populäraste ställning för mindre företag och privatpersoner som med sin ultralätta aluminium kombinerar enkel hantering och montering med lång hållbarhet och stabilitet. Denna typ av ställning används ofta vid fasadarbeten och/eller gavelsidor med relativt raka vinklar och underlag. Tillskillnad från modulställningen så motsvarar ramställningens ramar både uppslagsbommar(där du placerar stå-plattformen, s.k. bomlag), sparklisthållare och inner- och ytterspira. Ramställning har alltså prefabricerade gavlar med fasta nivåer var 2:e meter där man fäster stå-plattformarna, skyddsräcken och sparklister. Alltså krävs det färre delar vid montage av ramställning jämfört med modulställning, vilket effektiviserar och förenklar monteringen. Detta innebär dock att ramställning är mindre flexibel än modulställning, då ramarna kommer i fasta höjder som inte går att ändra. Standard höjd för ramställningens ramar är 2m men går att få 1.5m, 1.0m och 0.66m. Standardbredden/djupet är 0.73m, vilket gör att exakt en(1)stå-plattform får plats. Finns även i 1.09 meters bredd som vidare går att göra flexibel med hjälp av konsoler.    

Vem passar ramställning för?   

 • Dig som vill ha en lätt(aluminium), smidig och hållbar ställning för många olika arbetsområden  

 • Dig som ska renovera fasad eller gavel med relativt räta vinklar   

 • Dig som vill kunna komplettera med ställningstrailer för enklare transport 

 • Privatperson, snickare, målare, takläggare, solcellsmontör, plåtslagare mm.   

Högt andrahandsvärde och lång hållbarhet  

Även här har vi färdiga ställningspaket i ramställning noga valda efter dem allra vanligaste behoven. Önskar du att få ett ramställningspaket skräddarsytt efter dina behov hjälper vi till med det också, vänligen kontakta oss så återkommer vi med en offert.   


Rullställning: Som det låter, en ställning som går att rulla. Likt vår ramställning är vår rullställning också gjord i aluminium vilket ger många fördelar pga. dess lätta utformning. Rullställning är det smidigaste alternativet om du arbetar inomhus eller på relativt släta underlag utomhus. Med smidiga ställningshjul kan ställningen förflyttas runt vilket effektiviserar ditt arbete. Rullställning består av en grundsektion som antingen kan köpas vikbar, vilket innebär att du enbart fäller upp grundsektionen och sätter i hjul. Eller icke vikbar grundsektion, vilket innebär att du sätter i hjulen i dem färdiga sidostyckena(ramarna) som sedan monteras samman med horisontal- och diagonalstag med klickfäste. De mindre varianter av rullställning som har vikbar grundsektion kallas hantverkarställning. Dessa har mindre hjul och en plattformslängd på 1.9m. Dem byggs med antingen en eller två plattformar i bredd. Hantverkarställningen går att bygga upp till 7.5m höjd. Rullställning proffs, bygger som standard på lösa sidostycken(ramar) och stag men går även att få med vikbar grundsektion. Dessa har större hjul och en plattformslängd på 2.5m och går att få med 1 eller 2 plattformar i bredd. Rullställning proffs går att bygga upp till 12 meters arbetshöjd.  ​

Vem passar rullställning för?  

 • Dig som vill ha en flexibel, enkel och billig ställning   
 • Dig som har flera uppgifter och behöver flytta runt ställning ofta och mycket  
 • Dig som har varierande jobb både inomhus och utomhus   
 • Dig som vill kunna komplettera med ställningstrailer för enklare transport 
 • Privatperson, målare, elektriker, snickare, takläggare, plåtslagare 

Livstidsgaranti på alla svetsningar på rullställningar 


Vi är proffs på ställning! 

Vi besitter många års erfarenhet av att arbeta med ställning och vi hjälper dig mer än gärna att välja rätt ställning. Önskar du få en skräddarsydd ställning helt anpassad efter dina behov? Kontakta oss så anpassar vi ett ställningspaket helt och hållet efter dina önskemål. 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla tryggt hos oss
Moms visas: