Kunskapsbanken | Guider, artiklar och inspiration

I Ställningsprodukters kunskapsbank finner du artiklar, guider och nyttig information om Ställning, fallskydd och säkerhet. Med över 50 år inom branschen delar vi med oss av all vår erfarenhet. Trevlig läsning!

VÄLJ RÄTT FALLSKYDDSUTRUSTNING - DEN KOMPLETTA GUIDEN

 

Ska du upp och arbeta på hög höjd?

Kanske ska du tvätta taket, skotta bort snö eller ta bort det där getingboet som nu börjar sätta skräck i familjen. Ett fallskyddspaket är då en självklarhet för att minska risken för fall och framförallt för att minska risken för allvarliga skador vid händelse av fall.

Våra fallskyddspaket

Vi har satt ihop flertalet olika paket där vi försökt anpassa för de allra vanligaste användningsområdena men också för att passa alla plånböcker, stora som små. Beroende på användningsområde, pris och funktion skiljer sig våra fallskyddspaket. Vanligtvis består dom av en helkroppssele, en fallskyddslina/fallskyddsblock och en vattentät ryggsäck, men dom kan även i vissa fall innehålla fler produkter än så.

 

 

För att lättare kunna sortera ut alla våra fallskyddspaket har vi valt att dela in alla våra fallskyddspaket i 3 olika segment utefter fallskyddsselens prisnivå, slitstyrka och komfort.

Basicpaket är för dig som är i behov av ett smidigt och enkelt fallskyddspaket. Dessa är framtagna för dig som arbetar på hög höjd någon enstaka gång i kortare perioder och som vill ha de mest prisvärda alternativen. Fallskyddsselen är av enklare karaktär utan vaddering.
Standardpaket passar dig som arbetar dagligen eller veckovis i fallskyddsutrustning och som ställer högre krav på komfort och hållbarhet. Paketen består av delvis vadderade fallskyddsselar med rejälare fästpunkter i aluminium. Selarna i vårt standardpaket har även snabbspännen för enkel och snabb justering. Vår bredaste och mest populära kategori.

 

 

Premiumpaketet är för dig som ställer allra högsta krav på slitstyrka och komfort såväl som användarvänlighet. I dessa paket är samtliga selar vadderade både på axel- och benpartier vilket ger dig oslagbar komfort och exklusiv känsla. Om du arbetar dagligen med din fallskyddsutrustning och vill ha det allra bästa är våra premiumpaket rätt val för dig.

 

 

Givetvis är all vår fallskyddsutrustning godkänd enligt de senaste EN-kraven, se varje specifikt paket för exakt certifiering.

Nu när du vet vilken priskategori som tilltalar dig är det läge att fråga sig själv, vad ska jag använda fallskyddsutrustningen till?

Takarbete

Det vanligaste användningsområdet är takarbete. Ofta vill man kunna röra sig fritt på tak men samtidigt ha skydd oavsett om du står på nock eller vid takkanten. I dessa fall skulle vi rekommendera ett fallskyddspaket med rep eller ett fallskyddspaket med block. Fallskyddsrepet eller fallskyddsblocket fäster du i din sele och sedan i lämplig infästningspunkt på taket. Därefter säkerställer du att repet håller sig spänt när du rör dig runt på taket för att förhindra fall. Fördelen med fallskyddspaket med block är att du inte behöver säkerställa att det håller sig spänt, då blocket nyper av sig själv vid hastig rörelse – precis som ett bilbälte.

 

 

Arbete i lift

Ska du arbeta i lift eller mobil arbetsplattform är fallskyddsutrustning att rekommendera (och i många fall ett krav). För arbete i lift rekommenderar vi vårt liftpaket eller vårt ställningspaket med block (2m/3,5m). I dessa paket får du antingen en justerbar kopplingslina eller ett 2 meter långt fallskyddsblock med bromsmekanism. Dessa paket möjliggör att du kan arbeta säkert och obehindrat i lift eller mobil arbetsplattform.

För ställning- & fallskyddsmontören

För yrkesproffs inom ställning- och fallskyddsmontage har vi många passande fallskyddspaket i vårt premiumsortiment. B.la fallskyddspaket med premium ”sharp edge” rep, med ett rep anpassat för de allra slitsammaste miljöerna. För ställningsbyggaren har vi Ställningspaket med Y-lanyard, vilket innehåller dubbla elastiska kopplingslinor vilket möjliggör säker förflyttning vid exempelvis ställningsmontage. En premiumsele med ett 3,5m block är också populärt, men glöm inte en extra kopplingslina så du kan förflytta dig säkert. För dig som klättrar eller behöver ett paket anpassat för positionering så har vi vårt positioneringspaket med block. 

Välj rätt storlek

För alla som arbetar på hög höjd blir fallskyddspaket en viktig del för såväl säkerhet som komfort. Fallskyddsselen bör först och främst vara buren korrekt, med rätt storlek och med goda möjligheter för justering så du kan anpassa fallskyddsselen efter din kroppsform. Skulle din fallskyddssele inte vara buren korrekt kan det medföra stor risk i samband med eventuellt fall från hög höjd. 

Hur ska en fallskyddssele sitta?

Tajt men bekvämt är den generella riktlinjen för passform av fallskyddssele. Vid händelse av fall bör fallskyddsselen sitta tajt så att inget kläms mellan kroppen och remmarna. En tumregel är att du ska få plats med 2–4 fingrar mellan benremmarna men att det ska ta stopp vid knogarna. Du ska fortfarande kunna röra dig i din fallskyddssele obehindrat.

Vårt bästa tips är att testa din fallskyddssele hos oss på Stålverksgatan 3 i Göteborg, alternativt följa vår storleksguide.  

Vi hjälper dig hitta rätt fallskyddspaket

Förhoppningsvis har du fått en bättre bild vad för olika fallskyddspaket det finns och vad dom kan användas för. Vi besitter utbildningar och lång kunskap gällande arbete med fallskyddsutrustning och vi hjälper mer än gärna dig att hitta rätt fallskyddspaket för ditt behov. Du är alltid varmt välkommen att höra av dig till oss via vår livechatt, växel, butik eller mail för rådgivning och support.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla tryggt hos oss

Moms visas: