Kunskapsbanken | Guider, artiklar och inspiration

I Ställningsprodukters kunskapsbank finner du artiklar, guider och nyttig information om Ställning, fallskydd och säkerhet. Med över 50 år inom branschen delar vi med oss av all vår erfarenhet. Trevlig läsning!

Allt du behöver veta om stämp & väggstöd

Vad är ett stämp, hur monterar jag det och vilket ska jag välja?  

Ett stämp, även kallat valvstämp eller byggstämp, är en justerbar stålstolpe som används för att bära upp och/eller att motverka tryck från exempelvis ett bjälklag. De används oftast som ett tillfälligt stöd för diverse byggnadskonstruktioner. Stämp förekommer i olika längder, lastklasser och kvalité där vissa är mer anpassade för industriellt bruk och andra för mildare inomhusmiljöer. Gemensamt för alla stämp är att dom är justerbara med (teleskopiska) så du med viss flexibilitet kan ändra höjden efter ditt behov.

Uppdaterad 2022-12-16
 

Hur du väljer rätt stämp

Först och främst bör du ta reda hur högt ditt stämp ska vara, sedan utifrån de måttet bör du hitta ett stämp som är lite högre. Har du 2 meter upp till din uppmätta höjd, då behöver du ett stämp som är högre än 2 meter högt i maximalt utfällt läge. En till oerhört viktig faktor vid val av valvstämp är belastningsförmågan - hur mycket vikt ditt stämp är konstruerat för att bära. Belastningsförmågan för stämp mäts oftast i kilonewton(kN) och skiljer sig beroende på hur utfällt stämpet är. På lägsta höjd bär stämpet som mest, alltså tål högsta möjliga belastning. Ju högre du vill ha ditt stämp ju lägre blir belastningsförmågan.  

Exempel: På ett stämp som är ställbart mellan 1.80 - 3.00m kan belastningsförmågan vara 39 kN vid 1.80m och sjunka till 21 kN vid 3.0m, alltså vid fullt utfällt läge.  

När du vet hur högt ditt stämp måste vara och vad för belastningsförmåga som krävs då bör du fråga dig själv, ska den användas inomhus eller utomhus? Om den ska användas inomhus, kommer den då stå i en torr miljö?  

Valvstämp brukar nämligen delas in i efter deras ytbehandling, vi har valt att dela in de i; Målade stämp & Galvaniserade stämp.

Se hela sortimentet av Stämp här 

 

 

Målat stämp

Ett målat stämp är anpassat för inomhusmiljöer där kraven på rostskydd inte är lika stort. Stämpet doppmålas ofta i röd färg som ger en viss ytbehandling. Dem är ofta tillverkade i lättare stål och i många varierande längder. Dess ekonomiska utformning kombinerat med god lastförmåga gör målade stämp populära bland både privatpersoner och företag.

Hos oss hittar du målade stämp med 0.5–0.8m höjd till stämp som sträcker sig upp till 4 meters höjd.  

Användningsområden: Inomhusmiljöer, icke korrosiva miljöer, krypgrunder och andra trånga utrymmen.  

Vårt sortiment av målade stämp: 

 

 

 

Galvaniserade stämp

Våra galvaniserade stämp är gjorda i förstärkt stål och med varmförzinkad galvanisering(FZV) vilket ger ett mycket starkt skydd mot korrosion(rost). Stämpen doppas i flytande zink med en temperatur på ca 460C vilket ger dem ett tjockt ytskikt för att klara de allra tuffaste miljöer. Våra galvaniserade stämp är silvriga. Dessa är också justerbara och förekommer i höjder från 1.5m och uppåt.  

Användningsområden: Industri, utomhus, byggkonstruktioner 

Vårt sortiment av galvaniserade stämp: 

Förstärkta stämp

 

 

 

 

 

 

Väggstöd(Monteringsstöd)

Väggstöd (även sk monteringsstöd) används som tillfällig stagning under byggnation av exempelvis väggar och stomme i lösvirkeshus. Våra väggstöd består av två stålrör som är teleskopiskt monterade med ledbara fästplattor i botten och toppen. I vårt sortiment hittar du väggstöd från 2,1 m upp till 5,0 m höga.

Användningsområden: Industri, utomhus, resning av vägg & stomme, byggkonstruktioner

Vårt sortiment av monteringsstöd: 

Väggstöd 

 

 

Glöm inte tillbehören

Bockryggar används som balk för fördelning av laster i samband med stämpning.  

 

 

Valvkronor fästs i toppen av ditt stämp och har som syfte att hålla bockryggen på plats.  

 

 

Trebensstöd/Stämpstöd används för att underlätta och effektivisera montage av stämp.  

Hur monterar jag stämp och tillbehör? 

Videon nedan visar hur det kan se ut när du monterar våra stämp.

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla tryggt hos oss

Moms visas: