Fallskyddssele - hög kvalitet och säkerhetsstandard

Hos oss finner du ett brett sortiment av fallskyddsselar, både till dig som bara använder din sele ett par gånger och till den erfarna industriklättraren. Vi har format vårt sortiment utifrån fyra klasser Basic, Standard, Premium och Special. Inom varje kategori finner du selar baserade på komfort, pris och användningsområden. Vi har delat upp vårt sortiment av fallskyddsselar i fyra olika kategorier: basic, standard, premium och special. Inom varje kategori har vi ett brett utbud av selar som passar både den oerfarne användaren och den professionella klättraren. För mer information om fallskyddsselar, tryck här.

Osäker på vilken sele du ska ha? - Läs vår kompletta guide om fallskyddsselar här!

Vi har ett brett utbud för alla behov

Basic; fallskyddssele och helkroppsselar av den enklare typen, för dig som är i behov av en smidig och lätt sele. Dessa produkter är populära hos hantverkare som gör tillfälliga arbeten på höjd med risk för fall. Vår mest prisvärda kategori.

Standard; smidiga och sköna fallskyddsselar och helkroppsselar med rejälare fästpunkter i smidd aluminium, tåls att användas dagligen. Samtliga av dessa selar är försedda med snabbspännen för att enkelt justera till den optimala passformen. Här finner du även selar för Rope Access, industriklättring och positioneringsarbeten. Vår bredaste kategori.

Premium; När komfort och slitstyrka är av stor betydelse. Våra premiumselar erbjuder det lilla extra när det kommer till komfort och användarvänlighet. Samtliga selar har vadderade och ventilerande delar på remmarna som gör dem bekväma att använda under längre tid. Här finner du även våra mest exklusiva selar för Rope Access, industriklättring och positioneringsarbeten. För dig som använder ditt personliga fallskydd dagligen.

Special; Här finner du lite gott och blandat. Fallskyddsselar med speciella egenskaper och ändamål. Allt ifrån trädklättrarens sele till selar ämnade för svetsmiljö. 

Varför du ska använda fallskyddssele?  

När du arbetar på hög höjd är en fungerande, säker och komfortabel fallskyddssele ytterst viktig. Fallskyddsselen gör det möjligt att fästa dig i fasta föremål vilket säkerställer att du inte faller ner i marken om du snubblar eller faller från hög höjd. Fallskyddsselen försäkrar din säkerhet när du arbetar i farliga situationer med risk för fall. Säkerhetsselen kommer inte bara minska risken för olycka, utan den gör även det möjligt för dig att arbeta med båda händerna fritt eftersom fallskyddsselen är fäst vid din kropp. Vid händelse av fall från hög höjd har helkroppsselen en stor fördel genom att selen fördelar vikten jämnt över hela kroppen vilket minska risken för att du klämolyckor. Fallolyckor är en av de främsta orsaker till skador på arbetsplatser och det går inte att förneka hur viktig fallskyddsselen är och därför rekommenderar vi alla som har planer att jobba på hög höjd att alltid använda fallskyddssele.  

När behöver jag använda fallskyddssele?  

När det är fastställt att du ska arbeta på en höjd som innebär risk för fall från 2m eller mer måste lämplig fallskyddsutrustning användas för det aktuella arbetet. Den allra viktigaste delen av din fallskyddsutrustning är fallskyddsselen, en helkroppssele som sammankopplar arbetaren till fallskyddssystemet. För någon som arbetar mycket på hög höjd så blir fallskyddsselen en viktig del för såväl säkerhet som komfort. Fallskyddsselen bör först och främst vara buren korrekt, med rätt storlek och med goda möjligheter för justering så du kan anpassa fallskyddsselen efter din kroppsform. Skulle din fallskyddssele inte vara buren korrekt kan de medföra stor risk i samband med eventuellt fall från hög höjd. En säkerhetssele eller fallskyddssele kan vara skillnaden mellan liv och död.

Godkända och certifierade selar 

På Ställningsprodukter.se erbjuder vi ett brett utbud av selar som passar alla olika typer av arbetsplatser och användningsområden. Alla våra selar har en europeisk certifiering vilket gör dem fullt godkända och testade för att användas i Sverige och Europa. Vi är stolta över att vårt engagemang för säkerhet sträcker sig till varje produkt vi tillhandahåller. Du kan vara trygg i vetskapen om att du har det bästa möjliga skyddet när du använder vår fallskyddsutrustning på arbetsplatsen. Nedan har vi samlat en förklaring om de olika certifieringarna våra selar har.

Selens delar

För att ge dig en bättre förståelse av hur en fallskyddssele fungerar och vilka delar den består av, har vi nu listat de olika delarna här nedan och förklarat vad de innebär. 

  • Övre ryggdelen: Detta är den del av selen som sitter på ryggen och är den del som normalt används för att fästa en lina eller en karbinhake. En kvalitativ ryggdel bör vara lagom flexibel och justerbar för att passa användaren. 

  • Nedre ryggdelen: Vissa selar har även en nedre ryggplatta för att ge extra stöd för ländrygg. Även här kan vissa selar ha förankringspunkter eller positioneringsringar.

  • Benöglor: Dessa används för att fästa selen runt ens ben. Även här är det viktigt att de är justerbara remmar, men också att de är tillverkade av ett material som är hållbart och bekvämt mot kroppen. Här är det vanligt med snabbfästen, för att enkelt kunna sätta på sig selen. Det finns både vadderade och icke vadderade benöglor. 

  • Bröstrem: Denna del av selen går över bröstet och har oftast en förankringspunkt för infästning av fallskyddslina. Bröstremmen ska ge en stabil, trygg och bekväm passform, med god flexibilitet. Här är det också vanligt med snabbfästen.  

  • Axelrem: Dessa går över axlarna och ansluter till ryggdelen och bröstremmen. Dessa kan antingen vara vadderade eller inte vadderade, där oftast premium modeller erbjuder rejäl vaddering för bästa komfort. 

  • Infästningspunkter: De flesta selar har minst två infästningspunkter (en fram och bak) för förankring av lina, rep eller liknande. Det finns även selar med bara en infästningspunkt likväl som de finns selar med fem infästningspunkter. Du hittar mer information om detta i vår guide. 

Europeiska certifieringar 

EN 361 

För att garantera att fallskyddsselen uppfyller de säkerhetskrav som gör den lämplig för användning på arbetsplatser krävs olika certifieringar. En av de vanligaste certifieringarna för selar är EN 361. Detta är en europeisk standard som fastställer krav på prestanda och testmetoder för personliga fallskyddsanordningar - sele mot fall. EN 361 säkerställer att selens förmåga har testats enligt högsta standard och uppfyller kraven för att motstå belastningar och fall på ett säkert sätt. 

EN 358 

EN 358 är en annan vanlig certifiering för fallskyddsselar. Denna standard gäller för arbete på höjder där risken att falla är begränsad, men det krävs ändå fallskyddsutrustning för att skydda användaren. EN 358 kräver att utrustningen som används för arbete på hög höjd måste ha tillräcklig styrka och hållfasthet för att förhindra att användaren faller. 

EN 813 

EN 813-certifieringen garanterar att selen har en stödjande bygel och ett midjebälte som hjälper till att fördela belastningen över användarens kropp på ett jämnt sätt, vilket minskar risken för skador vid ett eventuellt fall. 

EN 1497 

EN 1497 är en certifiering för fallskyddsutrustning som specifikt gäller för industriell klättring. Denna certifiering är en av de mest krävande och ställer mycket höga krav på utrustningen. För att bli certifierad enligt EN 1497 måste selen testas mot fall i enlighet med standardens krav och godkännas för att klara högsta säkerhetsnivån. Selebältet och dess funktioner måste uppfylla strikta krav, selen måste dessutom ha ett integrerat räddningssystem för ytterligare säkerhet hos användaren.  

En 1497-certifierade selar är särskilt lämpade för arbeten där klättring på hög höjd är nödvändig och risken för fallskador är hög. Dessa selar är ergonomiskt utformade för att ge maximal rörelsefrihet samtidigt som de ger maximal säkerhet och skydd.

Övergripande fakta om (PPE) eller personligt fallskydd

Av säkerhetsskäl måste den som bär personlig skyddsutrustning ha kunskap om hur den fungerar, läs bruksanvisningen noga.

- Utrustningen ska kontrolleras inför varje nytt användningstillfälle, se till att den är hel och ren.

- Vid användande var noga med avståndet ner till underliggande nivå, så att vid händelse av fall, risken att slå i golv eller annat material undviks.

- Selar ska besiktigas var 12 månad och får endast utföras av kvalificerad person, var noga med att notera besiktningen i selen.

- Fallskyddsselen har en livslängd av 10 år räknat från första användningsdatum. Tänk på att aggresiva miljöer med extrema temperaturer, kemikalier, nötning, skärning och inte minst felaktig användning och förvaring kan förkorta selens slivslängd avsevärt. 

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden mellan Basic, Standard, Premium och Special selar?

Basic-kategorin erbjuder enkla och lätta selar, idealiska för tillfälligt arbete på höjd. Standard-selarna är mer robusta med fästpunkter i smidd aluminium, lämpliga för dagligt bruk. Premium-selarna fokuserar på komfort och slitstyrka för daglig användning, medan Special-kategorin innehåller selar för specifika ändamål som trädklättring eller arbete i svetsmiljöer.

Varför är det viktigt att använda en säkerhetssele?

En fallskyddssele är avgörande för säkerheten när du arbetar på höjd. Den förhindrar att du faller till marken vid ett snubbel eller fall, minskar risken för olyckor och möjliggör arbete med båda händerna fria. Helkroppsselen fördelar dessutom vikten jämnt över kroppen, vilket minskar risken för skador vid fall.

När måste jag använda en fallskyddssele? 

Vid risk för fall från 2 meter eller mer bör en fallskyddssele ihop med lämplig fallskyddslina användas. Däremot bör alltid kollektivt fallskydd monteras i första hand (byggställning, skyddsräcke, combisafe mm). Om montaget av kollektivt fallskydd tar längre tid än de faktiska arbetet kan du använda enbart personligt fallskydd, exempelvis sele och rep. 

Hur ofta måste jag besiktiga min fallskyddssele? 

Personlig fallskyddsutrustning måste kontrolleras och besiktigas varje år. Vid köp av fallskyddssele från oss så påminner vid dig om besiktning en god tid innan 12 månader har passerat. 

Vart kan jag besiktiga min fallskyddssele? 

Vi innehar behörighet för att besiktiga fallskyddsselar köpta från oss (irudek), vi innehar även behörighet att besiktiga ett flertalet andra fabrikat på marknaden. Önskar du att besiktiga din utrustning kan du kontakta oss. 

Vad är maxvikten för en fallskyddssele? 

Enligt EN 361 (som alla våra fallskyddsselar uppfyller) är maxvikten 140 kg. Då inkluderas verktyg och utrustning i vikten. 

Köpt en säkerhetssele tak, vad är viktigt att tänka på?

Har du köpt en fallskyddsele/säkerhetssele tak finns det ett flertal faktorer som är viktiga att tänka på. Vilken säkerhetssele som passar bäst när man arbetar på tak beror på flera faktorer, såsom typen av arbete som utförs och de förhållanden som råder på arbetsplatsen.

Det är därför viktigt att välja en säkerhetssele tak som är anpassad för just det arbete som ska utföras så att du kan använda den på rätt sätt enligt tillverkarens instruktioner. Är du fortfarande osäker, finns vi alltid här för dig och svarar på eventuella frågor och funderingar.

Vilken storlek ska jag ha? 

Du ser en enkel storleksguide i beskrivningen på alla våra fallskyddsselar. Vill du mäta storlek själv hittar du alla mått här - STORLEKSGUIDE 

Vilka certifieringar bör en fallskyddssele ha?

Våra selar är certifierade enligt europeiska standarder som EN 361, EN 358, EN 813, och EN 1497, vilket garanterar att de uppfyller högsta säkerhetskrav för användning på arbetsplatser i Sverige och Europa.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla tryggt hos oss

Moms visas: