Att välja rätt skyddsmask är avgörande för att skydda dina lungor och din hälsa från luftburna föroreningar såsom aerosoler, damm, ånga, fiber och giftiga ämnen. Det finns olika typer av skyddsmasker, varje typ erbjuder unika fördelar beroende på användningsområde.
Är du osäker på vilken skyddsmask du behöver? Tryck här så hjälper vi dig!
Munskydd är de vanligaste och mest grundläggande skydden som främst används för att skydda mot damm och partiklar i luften. Men också inom sjukvården för att skydda omgivningen från användarens utandningsluft. Dessa är ofta enkla, vita masker som täcker munnen och näsan. De är lämpliga för många enklare arbetsmoment men erbjuder begränsat skydd för användaren.
Halvmasker erbjuder ett effektivt skydd för andningsvägarna genom att täcka mun och näsa. Dessa skyddsmasker används för att skapa skydd mot bakterier, slipdamm, mögel och liknande. Halvmasker kräver rätt förfilter samt partikelfilter för att uppnå full effektivitet och saknar skydd mot ansikte och ögon.
Till skillnad från en halvmask täcker helmasken hela ansiktet vilket skyddar då både andningsvägar, ögon och ansiktet. Denna typ av skyddsmask används främst till arbeten där det finns risk för skadliga och frätande kemikalier, organiska gaser och ångor. Används ofta vid blästring, sanering och lackering.
Oavsett om du väljer en halvmask eller helmask är det jätteviktigt att välja rätt filter. Filter avgör vilket skydd som erbjuds, och det finns specifika filter för olika behov så som organiska ångor, oorganiska föreningar, ammoniak och mer. Partikelfilter kan till exempel stoppa upp till 99,997 % av micropartiklar, inklusive bakterier och virus.
Filter till skyddsmasker har oftast en klassning och färgkod för att visa vad de skyddar mot. Vissa filter skyddar mot fler saker medan andra skyddar mot enstaka saker. Så beroende på vilket skydd du behöver kan du ibland behöva mer än 1 filter som man då sätter ovanpå varandra.
På bilden nedanför kan du se vilken klassning som skyddar mot vad. Är du fortfarande osäker? Läs mer om filter och klassningar i vår kunskapsbank!
Användningsområde: Välj skyddsmask baserat på det specifika behovet, vare sig det är för hemmabruk eller professionellt arbete.
Rengöring och Underhåll: Följ tillverkarens instruktioner för rengöring och underhåll för att förlänga maskens livslängd och effektivitet.
Certifiering och Standarder: Både halv- och helmasker måste uppfylla specifika säkerhetsstandarder och certifieringar för att säkerställa att de erbjuder rätt skydd.
Begränsningar: Det är viktigt att vara medveten om maskernas begränsningar och vissa miljöer kräver specifika filter där vanliga filter inte erbjuder fullständigt skydd.
Det finns olika typer av skyddsmasker, inklusive enkla munskydd som skyddar mot damm och partiklar, halvmasker som är effektiva för måleri och renovering, och helmasker som erbjuder fullständigt skydd för ansikte, ögon och andningsvägar i miljöer med skadliga kemikalier.
Munskydd är grundläggande skydd som främst används mot damm och partiklar, medan halvmasker erbjuder ett mer avancerat skydd genom att täcka mun och näsa, skyddande mot bakterier, slipdamm och mögel.
Helmasker rekommenderas för arbete i miljöer med höga risker, såsom när man hanterar skadliga och frätande kemikalier, organiska gaser och ångor. De används ofta vid blästring, sanering och lackering.
Välj skyddsmask baserat på användningsområdet, vare sig det är för hemmabruk eller professionellt arbete. Ta hänsyn till vilka typer av föroreningar du kommer att exponeras för och välj en mask som erbjuder adekvat skydd.
Följ tillverkarens instruktioner för rengöring och underhåll. Korrekt underhåll är viktigt för att förlänga maskens livslängd och effektivitet.
FFP3 är en beteckning som anger skyddsnivån på andningsskydd, vilket ger det högsta skyddet mot partiklar, damm och aerosoler jämfört med FFP1 och FFP2. FFP3-masker filtrerar minst 99% av luftburna partiklar.
Ja, både halv- och helmasker måste uppfylla specifika säkerhetsstandarder och certifieringar för att säkerställa att de erbjuder rätt skyddsnivå.
Det är viktigt att vara medveten om maskernas begränsningar. Vissa miljöer kräver specifika filter där vanliga filter inte erbjuder fullständigt skydd. Alltid välj en mask och filter baserat på de specifika riskerna i din arbetsmiljö.