Skyddsnät byggställning - Hög kvalité

När man arbetar på höga höjder, särskilt med byggställningar eller tak, är säkerheten av yttersta vikt. Skyddsnät för byggställningar spelar en avgörande roll i att säkerställa denna säkerhet, skydda både arbetare och förbipasserande från potentiella faror.

Vad är ett skyddsnät för byggställning?

Ett skyddsnät för byggställning är ett nät tillverkat av starka trådar eller rep som är utformade för att förhindra fallande föremål eller personer från att nå marken. De kan placeras runt sidorna av en byggställning eller under ett arbetsområde för att skydda mot fallande föremål.

Olika typer av skyddsnät

  • Skyddsräckesnät till byggställning: Dessa nät är specifikt utformade för att fästas runt byggställningar och skydda mot fallande föremål.

  • Skyddsnät med fotlist: Dessa nät har en extra fotlist för att förhindra att små föremål rullar under nätet.

  • Säkerhetsnät: Används för att fånga upp fallande personer och föremål och monteras horisontellt/liggande.

  • Skyddsnät för fotbollsmål: Även om dessa inte är relaterade till byggställningar, är de utformade för att stoppa bollar i hög fart från att passera genom målet.

Ett nät med många användningsområden

Våra skyddsnät används främst för att förhindra att föremål eller personer faller från höga höjder, men de vanligaste användningsområdena är: 

  • Byggarbetsplatser: Skyddsnät används ofta på byggarbetsplatser för att förhindra att verktyg, material eller andra föremål faller ner och skadar människor eller egendom nedanför.

  • Sportanläggningar: Inom sport används nät för att skydda åskådare och spelare från bollar eller annan utrustning. Exempel inkluderar nät bakom mål i fotboll och ishockey, samt nät runt tennis- och golfbanor.

  • Fallskydd: På arbetsplatser där det finns risk för fall från hög höjd, såsom på tak eller ställningar, används skyddsnät som fallskydd för att förhindra allvarliga skador.

  • Lastsäkring: Nät används för att säkra last på lastbilar eller andra transportmedel för att förhindra att gods faller av under transport.

  • Byggnadsskydd: Säkerhetsnät kan användas för att skydda byggnader från skador orsakade av fallande föremål, till exempel under renoveringsarbeten.

  • Lekplatser: På lekplatser används nät för att förhindra att barn faller från klätterställningar eller andra höga lekredskap.

Hur monteras ett skyddsräckesnät?

Våra skyddsräckesnät för ställning monteras direkt på ställningen i dess befintliga skyddsräcken. Med hjälp av inbyggda spännremmar i nätet så fästs det snabbt och enkelt och säkerställer att ingen kan falla igenom ställningen. Detta är särskilt vanligt när man bygger en takställning, alltså en ställning som har som syfte att skydda de som arbetar på tak. Till skillnad från en fasadställning som istället monteras för att få full åtkomst till fasaden snarare än taket. 

rött skyddsräckesnät för byggställning monterad på skyddsräcke för fallskydd för tak

 

Montera säkerhetsnät

Våra säkerhetsnät, som oftast monteras horisontellt/liggande i syfte att fånga upp fallande personer eller objekt, förankras med bindlinor eller näthållare. Det är oerhört viktigt att man följer bruksanvisningen för våra säkerhetsnät då det ställer krav på montören att bindlinorna knyts och förankras korrekt. (Du hittar bruksanvisning bifogad på varje produkt). Ska du montera nätet i en stålbalk så är våra näthållare oerhört smidiga och genom bilden ser du hur den förankras enkelt. Dessa används ofta vid montering av plåthallar, lagerbyggnader och industrier. 

Näthållare till blått säkerhetsnät på röd stålbalk

 

När behöver jag skyddsnät till byggställning?

Det korta svaret är; om du arbetar på en byggställning eller i ett område där det finns en risk för fallande föremål, är det rekommenderat att använda skyddsnät. Detta gäller särskilt i urbana områden där det finns en hög risk för skada på förbipasserande.

Det långa svaret är; att i Sverige ställer arbetsmiljöverket krav på att arbetsgivare vidtar åtgärder för att förebygga olycksfall och skador på arbetsplatsen. När det gäller arbete på byggställningar och andra arbetsplatser på hög höjd, finns det specifika föreskrifter och allmänna råd (AFS 2013:4) som arbetsgivare måste följa. (Källa AFS 2013:4)

Enligt dessa föreskrifter ska arbetsgivaren se till att det finns tillräckliga skyddsanordningar för att förhindra att arbetstagare faller ner. Detta kan innebära användning av skyddsnät, räcken, plattformar eller andra skyddsanordningar beroende på arbetets art och de risker som finns.

Det finns dock inte ett absolut krav på att använda just skyddsnät på alla byggställningar. Vilken typ av skyddsanordning som krävs beror på en riskbedömning av det specifika arbetet och arbetsplatsen. Arbetsgivaren är skyldig att genomföra en riskbedömning och baserat på denna vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa en säker arbetsmiljö.

Om du är arbetsgivare och osäker på vilka krav som gäller för din specifika situation, eller hur du ska genomföra en riskbedömning, kan du alltid kontakta någon av våra experter inom fallskydd och taksäkerhet. Arbetsmiljöverket erbjuder också vägledning och information på sin hemsida som kan vara till hjälp.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla tryggt hos oss

Moms visas: