I Ställningsprodukters kunskapsbank finner du artiklar, guider och nyttig information om Ställning, fallskydd och säkerhet. Med över 50 år inom branschen delar vi med oss av all vår erfarenhet. Trevlig läsning!
Även om det kan verka högst osannolikt så är våra regler för rullställning i Sverige slappare än de från EU i skrivande stund, men detta kommer det bli ändring på. Från och med 2025 träder nya föreskrifter i kraft i Sverige gällande rullställningar, med syfte att öka säkerheten och komforten för användare. Dessa regler lyfts fram i den nya föreskriften AFS 2023:9 som hänvisar till den uppdaterade europanormen SS-EN1004-1:2020 som trädde kraft i europa redan 2021. Men nu 3 år senare ska även vi svenskar haka på EU-reglerna, och för att göra det ännu mer komplicerat har svenska arbetsmiljöverket valt att lägga till extra regler utöver de redan satta europekraven (snabblänk hit). Och i denna artikeln förklarar vi vad detta innebär för dig som använder rullställningar i ditt arbete.
Den nya standarden AFS2023:9 (som hänvisar till SS-EN1004-1:2020) har tagits fram för att göra rullställningar säkrare, enklare och mer stabila att använda. Uppdateringen syftar till att minska risken för olyckor som fall från höjd, vilket är en av de vanligaste orsakerna till allvarliga arbetsplatsolyckor.
Säkrare Montering: Enligt den nya standarden ska rullställningarnas komponenter möjliggöra montering, ändring och demontering utan behov av personlig fallskyddsutrustning. Detta tack vare nydesignade säkerhetsräcken som gör monteringen säkrare och enklare.
Förbättrad Säkerhet och Komfort: Den nya standarden begränsar avståndet från marken till den första plattformen till maximalt 3,40 meter och avståndet mellan två plattformar till maximalt 2,25 meter, vilket gör tillgången till övre nivåer säkrare och enklare. Tidigare var maximalt avstånd från mark till första plattform 4,6 m och maximalt avstånd mellan två plattformar 4,2m.
Arbetsplattformar: Enligt den nya standarden är den översta plattformen den enda som får användas som arbetsplattform. Om arbete på mellanliggande plattformar krävs, måste sparklister monteras på dessa.
Ytterligare Säkerhetsutrustning: Enligt den uppdaterade standarden krävs nu stödben, skyddsräcken och fotlister beroende på ställningens utformning och användning. För rullställningar och hantverkarställningar under 2,5 meters höjd har kraven skärpts, och vissa fall krävs stödben för att säkerställa stabilitet. För hantverkarställningar med en plattformshöjd under 2 meter gäller särskilda regler: om klättring sker från utsidan måste ställningen vara konstruerad för att förhindra vältning, vilket har lett till introduktionen av nya mini-stabilisatorer.
Om du redan använder rullställningar med avancerade skyddsräcken och som uppfyller EN1004 kommer få ändringar att krävas. Dock kan det bli nödvändigt att lägga till en extra plattformsnivå i vissa konfigurationer för att minska avståndet till den första plattformsnivån till 3,40 meter eller mindre.
För de som använder rullställningar monterade med horisontella och diagonala stag kommer den nya standarden att ha större påverkan. Konsultera med oss på Ställningsprodukter.se så kan vi diskutera fram en lösning så ni efterlever de nya kraven.
Användare av hantverkarställningar behöver komplettera sin befintliga ställning med skyddsräcken, stödben och sparklister runt hela arbetsplattformen.
I den generella Europanormen EN:1004 så är det godkänt att använda sidoramarna av din ställning som stege för att dig upp på nästa nivå. Eftersom de flesta tillverkare av rullställning befinner sig i Europa så är detta normen som ofta efterföljs. I Sverige har dock AFS 2023:9 (samt även den gamla AFS 2013:4) valt att implementera en "extra föreskrift" eller "snävare tolkning" kring hur man tar sig upp på en rullställning och det är sammanfattat enligt följande:
12 §
Arbetsgivaren ska se till att det i en rullställning finns en tillträdesled i form av antingen en lutande stege, en trappstege eller en trappa, om höjden till arbetsplanet är mer än 2,5 meter. Om tillträdesleden är en lutande stege, ska varje nivå som kan beträdas vara fullt intäckt med arbetsplanskomponenter (skyddsräcken).
Så, det som gäller är alltså att alla rullställningar som har en plattformsnivå över 2,5 meter MÅSTE ha en invändig lutande stege eller trappa för att ta sig upp till nästa plattformsnivå. Generellt i europa så är INTE detta ett krav, utan då får man nyttja de väldigt steg-liknande sidoramarna som "stege" eller "tillträdesled", men i Sverige så måste vi ha en lutande stege eller trappa.
Exempel: har du en rullställning med högsta plattform på 4m. Då behöver du en lutande stege eller trappa mellan 2-4 meters facket, du behöver inte en lutande stege från marken upp till första plattformen.
Om du handlar din rullställning hos oss så finns det tillval som gör ställningen godkänd enligt kraven, då kan du vara trygg med att din rullställning uppfyller exakt alla krav. Klicka dig till vårt utbud nedan:
Den nya standarden börjar officiellt att gälla i Sverige från och med år 2025 i och med att föreskriften AFS 2023:9 träder i kraft. Det är viktigt för alla som använder rullställningar att börja förbereda sig för dessa ändringar redan nu.
Om din nuvarande rullställning inte uppfyller de nya kraven i EN1004:2020 (och därmed AFS2023:9), bör du överväga att antingen uppgradera den med nödvändiga komponenter eller byta ut den mot en modell som är kompatibel med den nya standarden. Kontakta oss för rådgivning.
Att inte följa den nya standarden kan innebära ökad risk för olyckor samt att du inte följer lagar och regler, vilket kan leda till dyra böter eller andra rättsliga konsekvenser.
Rullställningar som uppfyller den nya standarden ska vara märkta med EN1004. Dessutom bör tillverkare och leverantörer kunna tillhandahålla dokumentation som visar att deras produkter uppfyller dessa krav. Om du handlar din rullställning hos oss och väljer i tillvalet på produkten "säkerhetspaket", då kan du vara trygg med att din rullställning uppfyller exakt alla krav.
Ja, MEN den nya standarden omfattar även rullställningar för arbete på lägre höjder (under 2,5 meter). Det innebär att även dessa ställningar måste uppfylla kraven på stödben, skyddsräcken och sparklister för att garantera säkerheten.
Enligt den nya standarden ska rullställningar kunna monteras, ändras och demonteras utan att användaren behöver personlig fallskyddsutrustning, tack vare säkerhetsförbättringar som säkerhetsräcken. Så nej, förutsatt att ställningen uppfyller de nya reglerna.
Ska du montera en rullställning med plattformshöjd på upp till 5 m krävs särskild information om rullställningar enligt AFS 2023:9 , och du ska även kunna styrka detta med utbildningsbevis. Det finns flertalet aktörer som erbjuder utbildning om särskild information om rullställning. Har du utbildning för att bygga 9 meters byggställning är du behörig att montera rullställning också.
Ska du montera en hantverkarställning krävs det att du har särskild information om hantverkarställningar, men det krävs inte något utbildningsbevis. Detta gäller hantverkarställningar som inte är högre än 2 m till arbetsplan. För att veta vad den särskilda informationen innebär, läs AFS 2013:4, sida 103-105.
Ja, om ställningen används i privat syfte och enbart av dig som monterat den så finns det inget krav på utbildning. Däremot om du hyr in någon typ av arbetare så klassas ställningen som en arbetsplats vilket ställer krav på utbildning enligt arbetsmiljöverket.
Du bör följa de montageanvisningar som gäller för din rullställning i försthand.
Regler t.o.m 2024:
Generellt för rullställningar över 2 meter så krävs det skyddsräcken, diagonalstag, tillträdesled i form av en trappa, trappstege eller lutande stege och fotlist på den nivån du arbetar på. Du måste även säkerställa att risken för fall är minimal, detta genom att montera räcket underifrån (se AGS-räcke) eller genom personlig fallskyddsutrustning.
Nya regler 2025: Då måste den byggas enligt de nya reglerna i AFS2023:9 vilket förklaras i sin helhet högre upp. Kortfattat behövs ett mer avancerat räcke än tidigare, fotlist och stödben på ställningar lägre än 2m och kortare avstånd mellan plattformarna.
På rullställningar får arbete aldrig utföras på mer än ett plan samtidigt. Vanligtvis används enbart ett arbetsplan åt gången för de flesta arbeten, säkerställ att inte maxbelastningen för plattformen överskrids. Däremot kan du alltid använda olika plan vid olika tillfällen, då måste fotlisten flyttas med.
Hantverkarställning får endast användas av en (1) person åt gången enligt AFS 2013:4 och den nya AFS 2023:9.
Inomhus utan vind:
Står den inomhus (utan vind) får en rullställning med bredd 75-90 cm (smal) byggas till en plattformshöjd på max åtta(8) meter. För en rullställning med bredd 135-150 cm (bred) gäller en plattformshöjd på max tolv(12) meter.
Utomhus vid risk för vind:
Står den utomhus med risk för vind får en rullställning med bred 75-90 cm (smal) byggas med en plattformshöjd på max sex(6) meter. En rullställning med bredd 135-150 cm (bred) är den maximala plattformshöjden vid vind max åtta (8) meter.
Breda rullställningar (135-150 cm) bör förankras från 9,2 meters plattformshöjd, då får våra breda rullställningar från ASC byggas upp till 20 meters plattformshöjd. Smala rullställningar (75-90 cm) bör förankras från 7,2 meters plattformshöjd. Då får våra smala rullställningar byggas upp till 12 meters plattformshöjd. Förankra var fjärde meter, hur ni ska förankra bör alltid beslutas på plats med en expert inom området.
Enligt arbetsmiljöverkets AFS 2013:4 och nya AFS 2023:9 ska en rullställning ha tillträdesled om höjden från marken till arbetsplanet är mer än 2,5 meter. Tillträdesleden kan vara antingen en lutande stege, en trappstege eller trappa. Vid lägre höjd kan du använda ramarna för att klättra upp till plattformen. Arbetsmiljöverket rekommenderar alltid att montera trappor som tillträdesled om möjligt.
Reglerna som gäller t.o.m 2024: Nej, det finns inget krav på skyddsräcke för en hantverkarställning som är max 2 meter hög enligt AFS 2013:4. Däremot kan det underlätta i många hänseendet med ett skyddsräcke på en hantverkarställning.
Nya regler som gäller efter 2025: Ja, då behövs skyddsräcke, fotlist och stödben i alla nivåer. Även lägre än 2 meters plattformshöjd.
Enligt arbetsmiljöverket behövs fotlister enbart på det plan man arbetar på. Arbetar du på olika plan måste du förflytta fotlisterna till där du arbetar.
Enligt reglerna som gäller fram t.o.m 2024: JA, du bör använda lämplig personlig fallskyddsutrustning vid montage av rullställning. Enligt arbetsmiljöverket skall alltid fallskydd användas vid risk för fall från 2 meter eller mer. I första hand bör du ha en rullställning där skyddsräcket kan monteras från nivån under, så skyddet redan finns på plats när du kliver upp på nästa nivå. Vår rullställning med AGS-Räcke är ett exempel på detta. Om du inte har möjlighet till detta system återstår personlig fallskyddsutrustning, i form av en fallskyddssele och en lämplig fallskyddslina.
Enligt de nya reglerna som börjar gälla 2025: Nej, eftersom skyddsräcke ska monteras innan man kliver upp på plattformen. Då har du redan ett fullgott skyddsräcke när du kliver upp på nästa nivå. Detta ställer krav på rätt produkter. Kontakta oss för rådgivning.
Enligt reglerna som gäller t.o.m 2024: För ställning som är 75 cm bred (smal): Vid plattformshöjd över 2,2 m. Placeras ställningen intill en vägg krävs enbart två (2) stycken stödben. Placeras den fritt behövs fyra (4) stycken stödben, ett stödben i varje hörn av ställningen.
För ställning som är 135 cm bred (bred): Vid plattformshöjd på över 3,20 m. Placeras ställningen intill en vägg krävs enbart två (2) stycken stödben. Placeras den fritt behövs fyra (4) stycken stödben, ett stödben i varje hörn av ställningen.
Enligt de nya reglerna som börjar gälla 2025: Ja, stödben behövs alltid. 2st vid placering intill vägg, och 4st vid placering fristående.
Max 2,25 meter mellan varje plattform. Avståndet från marken till första plattformen får vara som mest 3,4 meter.
Vid vindstyrka över 6 meter per sekund bör rullställningen inte användas. Vid ökad vindstyrka var beredd på att kliva ner från ställningen och flytta den till ett vindskyddat område alternativt montera ned rullställningen.
Våra plattformar får belastas med max 200 kg/m2 och aldrig mer än 375 kg totalt. Detta motsvarar oftast två personer med verktyg. Den maximala horisontella belastningen är 30 kg. Läs alltid lappen på plattformen för att säkerställa maxbelastning.
Nej, en rullställnings hjul måste alltid vara låsta vid arbete på ställningen. Ska den förflyttas får varken människor, verktyg eller material befinner sig på ställningen under tiden du flyttar rullställningen.
Den smala rullställningen är oftast mellan 60-75 cm bred och har endast en (1) plattform i bredd. Den breda rullställningen är oftast mellan 120-135 cm bred och har två (st) plattformar i bredd. Ur säkerhetssynpunkt är alltid en bred rullställning att rekommender
Källor:
SS-EN 1004-1:2020, Prefabricerade Rullställningar - Del 1
SS-EN 1004-1:2021, Prefabricerade Rullställningar - Del 2
Säkra ställningar, Vägledning till Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ställningar, AFS 2013:4
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:9) om produkter – stegar, ställningar och viss annan utrustning för arbete på höjd, samt vissa trycksatta anordningar
}
Mitt namn är Emil, och jag står oftast bakom pennan när det kommer till våra artiklar, guider och kundcase. Min resa inom ställning- & fallskyddsbranschen började redan som 15-åring, och sedan dess har jag arbetat med det mesta inom säkerhet på hög höjd. Tillsammans på Ställningsprodukter har vi över 50 års samlad erfarenhet av arbete på hög höjd. Vår ambition är att destillera denna kunskap och erfarenhet i varje artikel vi publicerar. Vi strävar ständigt efter att hålla oss uppdaterade med branschens senaste trender och är stolta över vårt rykte som kunniga, trevliga och välinformerade experter. Läs mer om mig här!
Kontaktuppgifter:
emil@stallningsprodukter.se
031-375 67 86